ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Μέλισσες κάνουν φωλιές από πέταλα λουλουδιών!

Εκεί βάζουν για προστασία τις προνύμφες τους!

Ένα ειδικός τύπος αγριομέλισσας με την επιστημονική ονομασία osmia avosetta, λειτουργεί με ένα μοναδικό τρόπο και εκτός της κυψέλης της, προκειμένου να προφυλάξει τις προνύμφες.

Σκάβει ρηχές σήραγγες στο έδαφος, οι οποίες αποτελούνται από έναν ή δύο θαλάμους, που καλύπτει έπειτα με πέταλα λουλουδιών κολλημένα μαζί με λάσπη. Σε κάθε θάλαμο τοποθετεί την προνύμφη και σφραγίζει τη φωλιά με χώμα, αφού πρώτα αναδιπλώσει τα πέταλα.

Τα λουλούδια σκληραίνουν και είναι δύσκολο να μπουν μέσα στους θαλάμους θηρευτές ή να καταστραφούν οι προνύμφες από τον άσχημο καιρό.

Για τη δημιουργία της κάθε φωλιάς οι θηλυκές μέλισσες χρειάζονται μία ή δύο ημέρες και διαθέτουν αρχιτεκτονική στρατηγική, επιλέγοντας χώρο που θα σκάψουν για τη φωλιά, αλλά και τα κατάλληλα λουλούδια, που έχουν μεγάλα πέταλα.

«Δεν είναι συνηθισμένο για τις μέλισσες να χρησιμοποιούν μέρη φυτών για φωλιές», λέει ο Δρ. Τζερόμ Ροζέν (Jerome Rozen) του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (AMNH), ο οποίος διεξήγαγε εκτενή έρευνα για το φαινόμενο αυτό.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να γνωρίζουν οι βιολόγοι, καθώς οι μέλισσες είναι οι κύριοι επικονιαστές των φυτών και εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων», τονίζει.

Ο Jerome Rozen, ανακάλυψε τις συνήθειες οικοδόμησης φωλιάς στην Τουρκία, ενώ την ίδια ημέρα, μια άλλη ομάδα που μελετούσε τις μέλισσες στο Ιράν, έκανε ακριβώς την ίδια ανακάλυψη. Και οι δύο ομάδες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους.

Πηγή: Designboom / Εικόνες Jerome Rozen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.