ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τροπικό δάσος στην καρδιά ενός ηφαιστείου!

Μυστήριο παραμένει το πώς και πότε δημιουργήθηκε!

Μέσα στον κρατήρα ενός ηφαιστείου στη Μοζαμβίκη, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μυστικό τροπικό δάσος, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε η επιστημονική κοινότητα. Και το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα σε αυτό υπήρχε ζωή ανάλογη με τα υπόλοιπα τροπικά δάση του πλανήτη.

Για τη διερεύνηση του όρους Λίκο (Mount Lico) ξεκίνησε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, οι οποίοι έχουν τη βοήθεια επαγγελματιών ορειβατών, καθώς οι πλαγιές του ηφαιστείου είναι επικίνδυνες, με ύψος που ξεπερνούν τα 125 μέτρα.

Επικεφαλής της ομάδας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρόεδρος της Alliance Earth,Τζούλιαν Μπάιλις (Julian Bayliss), ο οποίος ανακάλυψε το Mount Lico από το Google Earth, το 2012.

Ωστόσο, χρειάστηκε έξι χρόνια για να πετύχει τη χρηματοδότηση και να συγκεντρώσει την κατάλληλη ομάδα, μια ερευνητική «dream team», για να ξεκινήσει αυτήν την αξιοσημείωτη επιστημονική περιπέτεια.

Με τη βοήθεια των ορειβατών Τζουλς Λάινς (Jules Lines) και Μάικ Ρόμπερτσον (Mike Robertson), η ομάδα των 28 μελών μπόρεσε να μελετήσει αυτό που ονομάζεται το πιο απομονωμένο δάσος που βρέθηκε ποτέ στην Αφρική.

Ο βράχος των 125 μέτρων, η δύσκολη ζούγκλα, η βροχή και η απομόνωση του δάσους στο απομακρυσμένο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης, δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες στην αποστολή.

Οι αναρριχητές όχι μόνο μετέφεραν τα τρόφιμα και τα εργαλεία, αλλά βοήθησαν και τους ανθρώπους να φτάσουν μέσα στο δάσος.

Μέσα σε αυτό βρήκαν ιστούς αράχνης, κάμπιες, παταλούδες, βατράχια και άλλα πλάσματα που συναντώνται σε τροπικά δάση, καθώς και ορισμένα που δεν έχουν ξαναδεί οι ερευνητές.

Η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει ότι μέσω της μέτρησης του τύπου των δασών, της πυκνότητας και του βάθους, θα μπορέσει να λύσει μυστήρια, όπως η ηλικία του δάσους του Lico.

Πηγή: Guardian / Photo Credit Jeffrey Barbee – Allianceearth.org / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.