ΤΟΠΟΙ

Η πιο μικρή έρημος του κόσμου!

Έχει και αμμόλοφο!

Photo Credit Mike MacEacheran

Η έρημος Καρκρός (Carcross Desert), στο Γιούκον (Yukon), στον Καναδά, συνήθως είναι σκεπασμένη από χιόνι και έχει έκταση μόλις 600 μέτρων. Η άμμος εμφανίζεται μόνο ανάμεσα στις ρωγμές από τον λιωμένο πάγο.

«Η έρημος ήταν για πολλά χρόνια ένας αίνιγμα για εμάς τους ντόπιους», δήλωσε ο ξυλογλύπτης Κιθ Γουλφ Σμαρτς (Keith Wolfe Smarch), που ζει στο χωριό Carcross, το οποίο έχει 300 κατοίκους και ιδρύθηκε πριν από 4.500 χρόνια από ιθαγενείς.

Η έρημος Carcross διαθέτει ένα σπάνιο οικοσύστημα με ποικιλία από φυτά, ζώα και διάφορα είδη εντόμων, ορισμένα από τα οποία μπορεί να είναι άγνωστα στην επιστήμη.

Επί πολλά αυτή η παράξενη περιοχή αποτελεί θέμα μελέτης από γεωλόγους και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στα μυστικά και την παραδοξότητα της.

Σύμφωνα με τη γεωλόγο Πάνια Λιπόφσκι (Panya Lipovsky), η έρημος του Carcross δημιουργήθηκε πριν από 10.000 χρόνια, λίγο μετά την εποχή των παγετώνων.

Όπως εκτιμά, όταν ο πάγος άρχισε να λιώνει, εμφανίστηκαν κοιλάδες με λίμνες που είχαν άμμο στο βυθό τους. Αφού εξατμίστηκαν τα νερά, η άμμος παρέμεινε σαν έρημος.

Βέβαια, για να χαρακτηρισθεί επιστημονικά ως έρημος μια περιοχή, πρέπει να έχει λιγότρο από 250 χιλιοστά ετήσιας βροχόπτωσης, ενώ οι ημι-άγονες έρημοι έχουν μεταξύ 250 χιλιοστών και 500 χιλιοστών.

Αυτή είναι η κατηγορία στην οποία εντάσσεται η Carcross, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «υγρή έρημος». Όπως και να είναι πάντως, αποτελεί ένα μοναδικό και ανεξήγητο γεωλογικό φαινόμενο.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.