ΖΩΗ

Το χωριό χωρίς κλοπές!

Πάνω από 20 χρόνια έχει να αναφερθεί κάποιο κρούσμα!


Photo Brakava/Wikimedia Commons

Το Aϊμπενθάλ (Eibenthal) είναι ένα ειδυλλιακό χωριό 300 κατοίκων, στα βουνά Μπανατάλ (Banatul) της δυτικής Ρουμανίας, το οποίο κατοικείται κυρίως από μέλη της μειονότητας των Τσέχων.

Αλλά αυτό που πραγματικά το κάνει να ξεχωρίζει, είναι η φήμη της κοινότητας χωρίς κλοπές. Εκεί, δεν υπάρχει αστυνομικός σταθμός και οι κάτοικοι σέβονται ο ένας τον άλλον, είναι φιλήσυχοι, ενώ το ποσοστό εγκληματικότητας είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Η κλοπή, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι άνθρωποι δεν διστάζουν να αφήσουν τα χρήματα τους σε τσάντες στον δρόμο για τον άνθρωπο που θα τους φέρει το ψωμί, χωρίς να φοβούνται ότι κάποιος κλέφτης θα πάρει τα λεφτά.

Και το ψωμί ήταν η αιτία να απλωθεί η φήμη του Eibenthal ως χωριό χωρίς κλοπές.

Το 1989 έκλεισε ο μοναδικός φούρνος που υπήρχε εκεί και οι κάτοικοι έπρεπε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να δουν τον φούρναρη, ο οποίος έφερνε ψωμί απο ένα άλλο χωριό, 20 χιλιόμετρα μακριά, κάθε δύο ημέρες.

Προκειμένου να ηρεμήσουν και να τους φύγει το άγχος, κάποιος έριξε την ιδέα να αφήνουν τσάντες με τα χρήματα και ένα σημείωμα για τον άνθρωπο που έκανε παράδοση του ψωμιού. Έτσι, αυτός άφηνε την ποσότητα που ήθελε ο καθένας, παίρνοντας τα χρήματα.

Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από το 1996 και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Πολλοί αφήνουν τις τσάντες με το αντίτιμο του ψωμιού στον δρόμο και πηγαίνουν να δουλέψουν στα χωράφια, σίγουροι ότι κανείς δεν θα τους κλέψει τα χρήματα.

Και δεν είναι μόνο ο τρόπος που οι άνθρωποι αγοράζουν ψωμί στο Eibenthal. Οι ντόπιοι επίσης σέβονται την ιδιοκτησία του άλλου και δεν πατούν χωρίς άδεια στο ξένο σπίτι, αν δεν προσκληθούν.

Όπως δήλωσε ο παπάς του χωριού, στα 13 χρόνια που βρίσκεται εκεί, δεν έχει γίνει ούτε μία κλοπή, και τονίζει ότι ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το γκαράζ του και δεν έχει κλαπεί το παραμικρό.

«Όλοι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον εδώ και ανατραφήκαμε με τέτοιο τρόπο ώστε αν χρειαζόμαστε κάτι από κάποιον, να ζητήσουμε και να μην κλέψουμε», εξήγησε ο δήμαρχος.

Το Eibenthal θυμίζει μια άλλη περίπτωση στην Ινδία, το «χωριό χωρίς πόρτες», Shani Shingnapur, όπου και εκεί δεν υπάρχει κλοπή, ενώ η τοποθέτηση πόρτας στο σπίτι θεωρείται βλασφημία.

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.