ΕΡΕΥΝΑ

Το ηφαίστειο που παίζει μουσική!

Ακούγεται σαν φλάουτο!

Ένα ηφαίστειο στον Ισημερινό, που έχει έναν βαθύ κυλινδρικό κρατήρα, μπορεί να είναι το μεγαλύτερο μουσικό όργανο στη Γη, δημιουργώντας μοναδικούς ήχους, από τους οποίους οι επιστήμονες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά του.

Πρόκειται για το ηφαίστειο Κοτοπάξι (Cotopaxi), στον κεντρικό Ισημερινό, όπου ηχογραφήσεις των σεισμολόγων μετά από μια σειρά εκρήξεων το 2015, αποκάλυψαν ότι ο κρατήρας του δημιουργεί αντηχήσεις από τον αέρα που πιέζει στα τοιχώματά του.

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ηχητικά κύματα, όπως αυτά που ακούγονται σαν να προέρχονται από ένα μουσικό όργανο με μεταλλικό σωλήνα, όπως το φλάουτο.

Η «ηφαιστειακή μουσική», όπως τη λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές του Instituto Geofisico, που διατηρούν σταθμό παρακολούθησης στο Cotopaxi, να παρακολουθούν το ηφαίστειο και τους κινδύνους που κρύβει.

Τα νέα ευρήματα μελέτης δείχνουν ότι η γεωμετρία του κρατήρα ενός ηφαιστείου έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ήχους που μπορεί να παράγει. Η κατανόηση του μοναδικού «φωνητικού αποτυπώματος» του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επικείμενη έκρηξη.

«Η κατανόηση του πώς κάθε ηφαίστειο «μιλά» είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τι συμβαίνει», είπε ο ηφαιστειολόγος Τζεφ Τζόνσον (Jeff Johnson) από το Boise State University του Αϊντάχο.

«Μόλις καταλάβουμε πώς ακούγεται ένα ηφαίστειο, εάν υπάρχουν αλλαγές στον ήχο, αυτό μας οδηγεί στο να σκεφτούμε ότι υπάρχουν αλλαγές στο κρατήρα και μας κάνει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή».

Για το επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες θέλουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους στο ενεργό ηφαίστειο Κιλαουέα (Kīlauea) στη Χαβάη. Γνωρίζουμε ότι η λίμνη μάγματος του έχει εκτονωθεί από την πρόσφατη δραστηριότητα, οπότε το ερώτημα είναι πώς έχει επηρεαστεί η «φωνή του».

Πηγή: Phys.org / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.