ΤΟΠΟΙ

Τα φαράγγια που έφτιαξαν οι άνθρωποι!

Δημιουργήθηκαν από ανθρώπινη παρέμβαση!

Photo credit Alexander Lerch/Flickr

Το Πρόβιντενς Κάνιον (Providence Canyon) ή το «Little Grand Canyon», όπως το λένε στη Τζόρτζια, μπορεί να θεωρείται για την Πολιτεία αυτή το «Έβδομο Φυσικό Θαύμα» της περιοχής, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Πρόκειται για ένα δίκτυο φαραγγιών 1.000 στρεμμάτων, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ατλάντα,τα οποία δημιουργήθηκαν από τη νερά ενός ποταμού, αλλά από την απορροή ομβρίων και ποτιστικών υδάτων από τα χωράφια, σε λιγότερο από έναν αιώνα.

Photo credit John A. Kelley/USDA Natural Resources Conservation Service

Το Providence Canyon άρχισε να σχηματίζεται στις αρχές του 1800 λόγω κακών γεωργικών πρακτικών που επικρατούσαν σε ολόκληρη την Αμερική και ιδιαίτερα στον νότο.

Εκείνες τις πρώτες ημέρες της γεωργίας, η γη ήταν φτηνή και απεριόριστη, παρέχοντας τη δυνατότητα συνδυασμού φυτειών και μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Photo credit David Dugan/Wikimedia

Τα δάση ξεριζώθηκαν για να γίνουν χωράφια και σπίτια, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της διάβρωσης του εδάφους.

Αποτέλεσμα ήταν το έδαφος να βουλιάζει και να σχηματίζονται φαράγγια, τα οποία από τη δεκαετία του 1850 είχαν βάθος 20 μέτρα και σήμερα ορισμένα ξεπερνούν τα 60 μέτρα!

Photo credit John A. Kelley/USDA Natural Resources Conservation Service

Παρά το πρόσφατο σχηματισμό του, το Providence Canyon είναι ένας θησαυρός για τους γεωλόγους και τους επισκέπτες. Η διάβρωση έχει φέρει στην επιφάνεια το γεωλογικό αρχείο αρκετών εκατομμυρίων ετών, με τα ορυκτά που έχουν καλυφθεί από ιζήματα, και δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων.

Το έδαφος στο πάνω μέρος των τοιχωμάτων των φαραγγιών έχει δημιουργηθεί πριν από 60-65 εκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά την εποχή των δεινοσαύρων.

Photo credit John A. Kelley/USDA Natural Resources Conservation Service

Η αρκετά χονδροειδής άμμος έχει κοκκινωπό χρώμα που προκαλείται από την παρουσία οξειδίου του σιδήρου, που είχε σχηματιστεί πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια.

Το άνω μέρος των τοιχωμάτων καλύπτεται από μια πολύ λεπτή άμμο αναμεμειγμένη με λευκό άργιλο. Το μεσαίο στρώμα είναι χονδροειδές και πιο πολύχρωμο, με κίτρινες και μοβ αποχρώσεις.

Photo credit Richard/Flickr

Ο πυθμένας του δαπέδου των φαραγγιών έχει δημιουργηθεί πριν από, περίπου, 70-74 εκατομμύρια χρόνια, έχει χρώμα πορτοκαλί και είναι κατάφυτος.

Photo credit Richard/Flickr

Το Providence Canyon συνεχίζει να διαβρώνεται, ωστόσο, το δάπεδο του φαραγγιού είναι πιο ανθεκτικό, καθώς η ανάπτυξη πεύκων και άλλων δέντρων συνέβαλε στη σταθεροποίηση του εδάφους.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.