ΤΟΠΟΙ

Οι πόρτες με τα εκπληκτικά ρόπτρα!

Βρίσκονται στην Παλαιά Πόλη της Καρθαγένης, στην Κολομβία.

Η κοινωνική ιστορία αυτής της αποικιακής πόλης αντανακλάται στα φανταστικά ρόπτρα πάνω στις πόρτες των σπιτιών, σε μια περιοχή  που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα υπαίθριο μουσείο.

Τα πολύχρωμα σπίτια είναι φτιαγμένα με εντυπωσιακή αποικιακή αρχιτεκτονική, με πλακόστρωτους δρόμους και αμυντικά τείχη, τα οποία κυκλώνουν το ιστορικό κέντρο της.

Εκτός, όμως, από τη γενική εικόνα, οι μικρότερες λεπτομέρειες δίνουν άλλη αίσθηση, όπως τα φανταχτερά και περίτεχνα ρόπτρα που κοσμούν πολλές από τις παλιές ξύλινες πόρτες.

Η Καρθαγένη ιδρύθηκε το 1533 και αποτελούσε μια στρατηγικό λιμάνι για την ισπανική αυτοκρατορία. Η επιρροή της Ισπανίας στην αρχιτεκτονική της πόλης είναι σαφής, παρόλο που μετανάστες από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βόρεια Αφρική είχαν επίσης ρόλο στη διαμόρφωση του ξεχωριστού και αναμφισβήτητα ελκυστικού στυλ της .

Ωστόσο, τα ρόπτρα έχουν ισπανική σφραγίδα. Οι Ισπανοί έχουν μια δημοφιλή παροιμία που λέει ότι το «κάθε σπίτι έχει το δικό του χτύπημα».

Και αναφέρεται στην πρακτική της εμφάνισης, της κοινωνικής θέσης ή του επαγγέλματος ενός κατοίκου στην εξώπορτα ή την αυλόπορτα του σπιτιού του, μέσω του σχεδιασμού του ρόπτρου.

Αυτό το ρητό βρήκε απόλυτη έκφραση στην  Καρθαγένη, η οποία σήμερα παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σειρά από ρόπτρα σε όλη την Παλιά Πόλη.

Κάποια που έχουν το σχήμα ψαριού ή θαλάσσιων τεράτων, υποδηλώνουν ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι ναυτικοί ή έμποροι που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Ρόπτρο σε σχήμα λιονταριού αντιπροσώπευαν στρατιωτικούς, πολιτοφύλακες και άλλους προστάτες της πόλης. Τα κεφάλια των λιονταριών είναι αρκετά συνηθισμένα, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της Καρθαγένης για την καταπολέμηση των πειρατών και των αγγλικών στρατευμάτων.

Ο κλήρος είχε ρόπτρα σε σχήμα χεριών και η υψηλή κοινωνία σε σχήμα σαύρας. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μέγεθος και η ποιότητα του ρόπτρου ήταν επίσης επίδειξη της κοινωνικής θέσης του κατοίκου.

Η παράδοση των ρόπτρων έχει συνεχιστεί μέχρι σήμερα και τα βλέπει κανείς και σε μοντέρνες πόρτες της πόλης.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

2 replies »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.