ΕΡΕΥΝΑ

Τι μουσική ακούνε τα έμβρυα;

Ποια είναι τα αποτελέσματα έρευνας.

Πολύ συζήτηση έχει γίνει αν το έμβρυο μπορεί να ακούει και να αντιδρά σε μουσικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαρκές (Marquès) στη Βαρκελώνη, θέλησαν να μάθουν τι συμβαίνει πραγματικά, και προχώρησαν σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση μουσικής και εμβρύων εξετάζοντας 300 αγέννητα μωρά από 18 εβδομάδων μέχρι και εννέα μηνών. Για να μετρήσουν το πόσο ικανοποιημένα είναι από τη μουσική, οι ερευνητές εξέτασαν τις κινήσεις του στόματος και της γλώσσας.

Οι κινήσεις της γλώσσας και του στόματος είναι σπάνιες κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου της εγκυμοσύνης, σημειώνουν οι ερευνητές, και αποτελούν θετικά σημάδια διέγερσης.

Τα έμβρυα άκουσαν 15 τραγούδια, από ροκ μουσική, κλασσική, έθνικ και ποπ. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα αγέννητα μωρά, όπως και τα νεογέννητα,  τείνουν να έχουν πιο παραδοσιακές προτιμήσεις στη μουσική από τους ενήλικες, προτιμώντας την κλασσική μουσική.

Τους άρεσε περισσότερο  ο Μότσαρτ, ο Μπαχ και η «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, από τη Σακίρα και την Αντέλ. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι γενικά η ποπ μουσική ήταν η πιο αδιάφορη για αυτά, ενώ θετικά δέχονταν τα κύματα από ροκ τραγούδια, όπως το «Bohemian Rhapsody» των Queen.

Τα έμβρυα αντιδρούσαν επίσης στην ανθρώπινη ομιλία, καθώς και σε ηχογραφήσεις της φωνής του Μίκι Μάους. Αυτή η φωνή τους άρεσε περισσότερο από τις συνηθισμένες ανθρώπινες φωνές, αλλά λιγότερο από τα περισσότερα τραγούδια.

«Η μουσική είναι μια μορφή προγονικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων: η επικοινωνία μέσω ήχων, χειρονομιών και χορών προηγήθηκε της ομιλούμενης γλώσσας», δήλωσε η Μαρίζα Λόπεζ Τεϊχόν (Marisa López-Teijón), διευθύντρια του Ινστιτούτου Marquès.

«Η πρώτη γλώσσα ήταν πιο μουσική από τη λεκτική, και είναι ακόμα: εξακολουθούμε να λειτουργούμε ενστικτωδώς στα μωρά να μιλάμε δυνατά, διότι γνωρίζουμε ότι τα νεογέννητα αντιλαμβάνεται τους ισχυρότερους ήχους και έτσι καταλαβαίνουν ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους».

Η μουσική με τις υψηλότερες βαθμολογίες στην έρευνα ήταν του Μότσαρτ, ακολουθούμενη στενά από τον Μπαχ. Ωστόσο, πριν κάνετε δοκιμές πρέπει να ξέρετε ότι το αγέννητο μωρό πιθανώς δεν θα ακούσει τίποτα.

Η μουσική στη μελέτη έπαιζε μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη συσκευή που παρατηρούσε, παράλληλα και τις αντιδράσεις των εμβρύων. Και όπως εξήγησε η López-Teijón, «τα έμβρυα δεν μπορούν να αντιληφθούν τους εξωτερικούς ήχους».

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.