ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πυρηνική έκρηξη» από πραγματικά μανιτάρια!

Ένα μανιτάρι του τρόμου που τρώγεται!

Ο φωτογράφος Χένρι Χανγκρέιβς (Henry Hargreaves) «παίζει» συχνά με τα τρόφιμα στις δημιουργίες του και ειδικά με τον συνδυασμό τροφίμων και πολέμου.

Στο τελευταίο έργο του ο Hargreaves έφτιαξε και φωτογράφισε το απόλυτο σύμβολο της καταστροφής, τα σύννεφα μανιταριών, από πραγματικά μανιτάρια.

Οι ρίζες του έργου βρίσκονται λίγα χρόνια πριν, όταν ο Hargreaves συνεργάστηκε με τη στυλίστρια τροφίμων Κέιτλιν Λέβιν (Caitlin Levin) για ένα άρθρο στο περιοδικό Forbes. Για αυτό το δημοσίευμα έφτιαξαν το σύννεφο της πυρηνικής έκρηξης, το μανιτάρι του τρόμου, από κανονικά μανιτάρια.

Το φάντασμα του πυρηνικού πολέμου, λέει ο Hargreaves, είναι «πιο σχετικό τώρα», δεδομένης της τρέχουσας χαοτικής κατάστασης των παγκόσμιων υποθέσεων. Έτσι, μαζί με τους συνεργάτες του, αποφάσισε να κάνει μια σειρά από αποκαλυπτικές φωτογραφίες μανιταριών.

Εάν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλά. Κατασκευάζοντας τα σύννεφα μανιταριών από πραγματικά μανιτάρια, στόχος είναι να μεταφέρει αυτή την αγωνία. Μια πυρηνική επίθεση όχι μόνο θα σκοτώσει, αλλά θα επηρεάσει τόσο το οικοσύστημα όσο και τις τοπικές πηγές τροφίμων για γενιές.

Ο Hargreaves φαντάζεται ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, με το τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα. Η ακτινοβολία από τον πυρηνικό σταθμό που χτυπήθηκε, επηρέασε τα τοπικά συστήματα γεωργίας και τροφίμων.

Ο Hargreaves, που είναι Νεοζηλανδός, γνωρίζει ιδιαίτερα τις ανησυχίες που προέκυψαν ακόμα και στην πατρίδα του μετά από αυτήν την καταστροφή.

Εάν ένα πυρηνικό όπλο σκόπιμα πέσει στην ξηρά, λέει, το αποτέλεσμα θα είναι πολλές φορές χειρότερο. «Θα είχαμε τμήματα μιας ηπείρου που δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα», παρατηρεί.

Το έργο πήρε περίπου έξι μήνες για να κατασκευαστεί και 15 ποικιλίες μανιταριών. Ένας λόγος για το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε, ήταν ότι πολλά μανιτάρια ήταν διαθέσιμα μόνο σε ορισμένες χρονικές περιόδους του έτους, και έπρεπε να βρεθούν συγκεκριμένα είδη, ώστε να παραχθούν διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο Hargreaves και η Levin προσάρμοσαν τα μανιτάρια σε φελιζόλ με κόλλα ή καρφίτσες. Κάθε φωτογραφία απεικονίζει τα διάφορα στάδια ενός σύννεφου μανιταριών.

Πηγή: Atlas Obscura / Photo Credit Hargreaves+Levin / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.