ΕΡΕΥΝΑ

Οι αστροναύτες προκάλεσαν υπερθέρμανση της Σελήνης!

Απίστευτα στοιχεία μέσα από «χαμένες» κασέτες της NASA!

Επί δεκαετίες ήταν ένα μυστήριο για το πώς αυξήθηκε η θερμοκρασία στην επιφάνεια του φεγγαριού κατά 2 βαθμούς Κελσίου από το 1970 και μετά.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή άρχισε αμέσως μετά την τοποθέτηση των οργάνων μέτρησης από τους πρώτους αστροναύτες που πάτησαν εκεί.

Ο Σείτσι Ναγκιχάρα (Seiichi Nagihara), πλανητικός επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, υποψιάζεται ότι το κλειδί για την εξήγηση αυτής μυστηριώδους αύξησης της σεληνιακής θερμότητας, είναι οι αστροναύτες του «Απόλλωνα» που πάτησαν στο φεγγάρι μεταξύ 1971 και 1977.

Το μόνο πρόβλημα για την απόδειξη της θεωρίας του ήταν ότι οι εκατοντάδες «μπομπίνες» μαγνητοταινίας από τις επισκέψεις των ανθρώπων στη Σελήνη, χάθηκαν πριν από περίπου 40 χρόνια, χάρη σε μια αποτυχημένη αρχειοθέτηση.

Τώρα, μετά από μια εξαντλητική αναζήτηση οκτώ ετών, ο Nagihara και οι συνεργάτες του έχουν εντοπίσει και αποκαταστήσει πάνω από 400 «μπομπίνες» από τις χαμένες ταινίες της NASA και μπόρεσε  να παρουσιάσει την άποψη του στην επιστημονική κοινότητα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Geophysical Research:Planets, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις ταινίες για να προτείνουν μια λογική (αν και ελαφρώς ενοχλητική) υπόθεση για να εξηγήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας. Ήταν οι «σκονισμένοι» αστροναύτες!

«Μπορείτε να δείτε τις διαδρομές των αστροναυτών, όπου περπατούσαν» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Γουόλτερ Κίφερ (Walter Kiefer), ανώτερος επιστήμονας στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο, στο Χιούστον.

«Και μπορούμε να δούμε … πού οι αστροναύτες «ξεφλούδισαν»  βρωμιά – και αυτό που άφησαν πίσω τους ήταν ένα πιο σκοτεινό μονοπάτι».

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι 12 αστροναύτες του «Απόλλωνα» που περπατούσαν στο φεγγάρι μεταξύ του 1969 και του 1972 μετέφεραν τόσο πολύ σκόνη, ώστε αποκάλυψαν τεράστιες περιοχές πιο σκούρου και απορροφητικού θερμότητας εδάφους, το οποίο ίσως δεν είχε δει το φως του ήλιου για δισεκατομμύρια χρόνια.

Και όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, σε μόλις έξι χρόνια, αυτό το εκτεθειμένο έδαφος απορρόφησε αρκετή ηλιακή ακτινοβολία για να αυξήσει τη θερμοκρασία της επιφάνειας ολόκληρης της Σελήνης κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

«Με άλλα λόγια», λέει ο Kiefer, «οι αστροναύτες που περπατούν στο φεγγάρι άλλαξαν τη δομή της σεληνιακής σκόνης».

Οι αστροναύτες εγκατέστησαν τους αισθητήρες θερμοκρασίας στην επιφάνεια του φεγγαριού κατά τη διάρκεια των αποστολών «Απόλλων 15» και «Απόλλων 17», το 1971 και το 1972.

Ενώ οι ανιχνευτές αυτοί μεταδίδουν σταθερά δεδομένα στο «NASA Johnson Space Center» στο Χιούστον μέχρι το 1977, υπήρχαν μόνο τα τρία πρώτα χρόνια των καταγραφών.

Για τη νέα τους μελέτη, οι Kiefer, Nagihara και οι συνεργάτες τους ξεκίνησαν μια προσπάθεια να βρουν τις ταινίες που λείπουν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 440 από αυτές τις ταινίες στο Εθνικό Κέντρο Εγγραφών της Ουάσινγκτον στο Suitland, Maryland. Δυστυχώς, ο αριθμός των δεδομένων αντιπροσώπευε μόνο περίπου τρεις μήνες καταγραφής θερμοκρασίας που λήφθηκε το 1975.

Για να αυξήσει τα πρόσφατα ανακτημένα αρχεία, η ομάδα τράβηξε εκατοντάδες εβδομαδιαία αρχεία καταγραφής από το Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο.

Τα αρχεία καταγραφής περιελάμβαναν ενδείξεις θερμοκρασίας που λαμβάνονται από τους ανιχνευτές των αποστολών «Απόλλων» μεταξύ 1973 και 1977, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούσαν να συμπληρώσουν μερικά από τα κενά που άφησαν οι ταινίες, οι οποίες λείπουν.

Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας και ανάλυσης δεδομένων από τις μαγνητοταινίες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αντένες που φυτεύτηκαν κοντά στην επιφάνεια του φεγγαριού οδήγησαν σε ένα πιο γρήγορο άλμα θερμοκρασίας, από αυτό που προκάλεσαν οι αστροναύτες.

Μια γρήγορη μελέτη των σεληνιακών επιφανειών, με φωτογραφίες που τραβήχτηκε από τη «Lunar Reconnaissance Orbiter Camera», έδωσε μια άλλη σημαντική εκδοχή.

Οι φωτογραφίες έδειξαν ότι οι περιοχές κοντά στα σημεία προσγείωσης του «Απόλλωνα» ήταν διασταυρωμένες με σκοτεινά μονοπάτια, όπου οι αστροναύτες είχαν περπατήσει ή είχαν οδηγήσει τα σεληνιακά οχήματα στην επιφάνεια του φεγγαριού, προφανώς πετώντας στην άκρη την πανάρχαια σκόνη.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η απλή πράξη εγκατάστασης των αισθητήρων θερμοκρασίας μπορεί να έχει εκτινάξει τις μετρήσεις αυτών των ανιχνευτών, μεταβάλλοντας το περιβάλλον της επιφάνειας γύρω από τα όργανα και αυξάνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία της επιφάνειας.

Πηγή: Live Science / Photo Credit NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.