ΕΡΕΥΝΑ

Ποιο είναι το πρόσωπο του Θεού;

Πώς τον βλέπουν χριστιανοί Αμερικανοί, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα!

Πώς είναι το πρόσωπο του Θεού; Πώς μοιάζει; Αυτό ήταν το αντικείμενο έρευνας μιας ομάδας ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Και όπως φάνηκε, οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τον Παντοδύναμο διαφορετικά, όπως συμβαίνει, επίσης, με τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Οι ψυχολόγοι ρώτησαν περισσότερους από 500 Αμερικανούς χριστιανούς πώς αντιλαμβάνονται τον Θεό χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική.

Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες εκατοντάδες ζευγάρια πρόσωπα και ζήτησαν από αυτούς να επιλέξουν εκείνο που θεωρούσαν ότι έμοιαζε περισσότερο με τον Θεό.

Συνδυάζοντας τα επιλεγμένα πρόσωπα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύνθετο «πρόσωπο του Θεού», το οποίο αντανακλούσε τις επιλογές των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί οι συντηρητικοί χριστιανοί τείνουν να βλέπουν τον Θεό ως νέο, Καυκάσιο και δυνατό (εικόνα αριστερά). Ωστόσο, οι φιλελεύθεροι είδαν τον Θεό ως πιο θηλυκό, πιο Αφροαμερικανό και πιο ελκυστικό από τους συντηρητικούς (εικόνα δεξιά).

Στο μεταξύ, οι συντηρητικοί, διάλεξαν πρόσωπα τα οποία θεωρούνταν ηλικιωμένα, πιο έξυπνα και πιο ισχυρά, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αυτές οι προκαταλήψεις θα μπορούσαν να προέρχονταν από την πολιτική θέση και τον τύπο των κοινωνιών που επιθυμούν οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής ερευνητής Τζόσουα Κόνραντ Τζάκσον (Joshua Conrad Jackson).

«Οι παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι οι συντηρητικοί είναι περισσότερο παρακινημένοι από τους φιλελεύθερους να ζουν σε μια σωστά διατεταγμένη κοινωνία που θα ρυθμίζεται καλύτερα από έναν ισχυρό Θεό. Από την άλλη πλευρά, οι φιλελεύθεροι είναι περισσότερο παρακινημένοι να ζουν σε μια ανεκτική κοινωνία, καλύτερα ρυθμισμένη από έναν ελκυστικό Θεό».

Ιστορικά, ο Θεός, όπως η ομορφιά, είναι κάτι που αντιλαμβάνεται διαφορετικά το μάτι του θεατή. Το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης λέει αναφερόμενο στον Θεό: «Δεν βλέπετε το πρόσωπό μου, γιατί κανείς δεν μπορεί να με δει και να ζήσει».

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες από τον Μιχαήλ Άγγελο μέχρι τους Μόντι Πάιθον απεικόνισαν τον Θεό ως γέρο, σοφό, με λευκή γενειάδα και Καυκάσιο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Αντίθετα, οι άνθρωποι στη μελέτη, οι οποίοι ήταν μέσης ηλικίας 47 ετών, τείνουν να οραματίζονται τον Θεό όπως βλέπουν τον εαυτό τους. Διαφορετικά οι νεότεροι από τους πιο μεγάλους.

Για παράδειγμα, οι νεότεροι επιλέγουν έναν νεαρότερο και πιο  ελκυστικό Θεό (εικόνα αριστερά), ενώ οι μεγαλύτεροι έναν μέσης ηλικίας με τα ίδια χαρακτηριστικά (εικόνα δεξιά). Επιπλέον, οι Αφροαμερικανοί επέλεξαν πρόσωπα που έμοιαζαν περισσότερο Αφροαμερικανοί από ό, τι οι Καυκάσιοι.

«Η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν σε έναν Θεό που μοιάζει με αυτούς είναι σύμφωνη με μια εγωκεντρική προκατάληψη», δήλωσε στη δήλωση ο ανώτερος ερευνητής Κέρτ Γκρέι (Kurt Gray), αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Οι άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις πεποιθήσεις και τα γνωρίσματά τους σε άλλους και η μελέτη μας δείχνει ότι η εμφάνιση του Θεού δεν είναι διαφορετική – οι άνθρωποι πιστεύουν σε έναν Θεό ο οποίος όχι μόνο σκέφτεται όπως τους, αλλά και τους μοιάζει».

Ωστόσο, αυτή η εγωκεντρική προκατάληψη δεν επεκτάθηκε στο φύλο. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες στη μελέτη πίστευαν σε έναν άνδρα που φαινόταν Θεός, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 11 Ιουνίου 2018 στην επιθεώρηση PLOS One.

Πηγή: Live Science / Photo Credit Joshua Jackson / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.