ΝΕΑ

Έλιωσαν τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου στην Ανταρκτική!

Η τήξη συνεχίζεται ταχύτατα!

Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έγινε για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έρχεται από δορυφορικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι στον Νότιο Πόλο της Γης, έχουν χαθεί σε διάστημα 25 ετών 3 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου!

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται συνεχώς η στάθμη της θάλασσας με ορατό το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες δεκαετίες να πλημμυρίσουν παράκτιες πόλεις σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επιστήμονας γεωσκόπησης Άντριου Σέφερντ (Andrew Shepherd) από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, στην Αγγλία, η τεράστια απώλεια των πάγων στην Ανταρκτική σημειώθηκε από το 1992 έως το 2017.

Για να υπάρξει αυτή η διαπίστωση, έγινε μια συλλογική προσπάθεια από 80 επιστήμονες σε διάφορα κέντρα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να καθορίσουν τις αλλαγές στη μάζα του πάγου σε αυτό το διάστημα.

Παράλληλα, υπολογίσθηκε ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 7,6 mm την ίδια περίοδο. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά το στοιχείο που απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ο τρόπος με τον οποίο η απώλεια πάγου επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του 25ετούς χρονοδιαγράμματος.

Πριν από το 2012, ο ρυθμός απώλειας πάγου παρέμεινε σταθερός σε περίπου 76 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως – που ισοδυναμούσε με άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,2 mm.

Αλλά στη συνέχεια, αυτός ο ρυθμός επιταχύνθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα την τριπλή αύξηση από το 2012 έως το 2017, με ετήσια απώλεια 219 δισεκατομμύριων τόνων πάγου και αύξηση της στάθμης της θάλασσας πάνω από 0,6 mm κάθε χρόνο.

Το καταστροφικό σενάριο που προδιαγράφεται προβλέπει αύξηση της στάθμης μέχρι το 2070, που θα φτάσει τα 58 μέτρα τους επόμενους αιώνες, αν λιώσουν τελείως οι πάγοι, εξαφανίζοντας έτσι ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους του πλανήτη.

Τα ευρήματα, που αναφέρονται στο «Nature», αποτελούν μέρος μιας ειδικής συλλογής πέντε μελετών επικεντρωμένων στις περιβαλλοντικές αλλαγές στην Ανταρκτική και τον Νότιο Ωκεανό.

Μία από αυτές τις μελέτες, του φυσικού ωκεανογράφου και επιστήμονα του κλίματος, Στιβ Ρίντουλ (Steve Rintoul), αναφέρεται σε ένα ζοφερό περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα φανεί έντονα το 2070, εάν παραμένουν αμετάβλητες οι σημερινές εκπομπές θερμοκηπίου.

«Επιλέξαμε το έτος 2070, διότι οι συνέπειες κάθε σεναρίου αναδύονται σαφώς μετά από 50 χρόνια, και επειδή περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ακόμα ζωντανό», δήλωσε ο Rintoul.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του, ένα σενάριο υψηλών εκπομπών – όπου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται και οι περιβαλλοντικές προστασίες στην Ανταρκτική δεν εφαρμόζονται – η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί σχεδόν κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου, με παράλληλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά μέσο όρο μεταξύ 10 και 15 mm κάθε χρόνο.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για τα επόμενα 10 χρόνια κινηθούν στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Science Alert / Βίντεο NPG Press / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.