ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί πέφτει τα τελευταία χρόνια το IQ των ανθρώπων;

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες;

Αν και η εποχή μας προσφέρει, θεωρητικά, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του ανθρώπινου μυαλού, ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει μια σταδιακή πτώση της εξυπνάδας, κατά γενιά, από το 1970!

Τη διαπίστωση έκαναν οι ερευνητές Μπερντ Μπράτσμπεργ (Bernt Bratsberg) και Όλε Ρότζεμπεργ (Ole Rogeberg) από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών Ράγκναρ Φρις ( Ragnar Frisch Centre for Economic Research) στη Νορβηγία.

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences), οι Bratsberg και Rogeberg περιγράφουν τη μελέτη τους και τα αποτελέσματα, ενώ δίνουν και κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει το αντίθετο, δηλαδή ότι οι άνθρωποι έγιναν πιο έξυπνοι στο πρώτο μέρος του περασμένου αιώνα. Αυτό είχε αποδοθεί σε παράγοντες βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως η καλύτερη διατροφή, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση κλπ.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά που μεγάλωναν σε καλύτερο και πιο ασφαλές περιβάλλον, να γίνουν πιο έξυπνοι ενήλικες.

Αλλά, τώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές στη Νορβηγία, η τάση αυτή έχει τελειώσει. Αντί να γίνουν πιο έξυπνοι, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να γίνονται πιο χαζοί!

Η μελέτη της ομάδας περιελάμβανε την ανάλυση των αποτελεσμάτων των δοκιμών IQ σε νεαρούς άνδρες που μπήκαν στην εθνική υπηρεσία της Νορβηγίας (υποχρεωτικό στρατιωτικό καθήκον) κατά τα έτη 1970 έως 2009. Συνολικά καταγράφηκαν 730.000 αποτελέσματα εξετάσεων.

Κατά τη μελέτη των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες μειώθηκαν κατά μέσο όρο επτά μονάδες ανά γενιά, μια σαφής αντιστροφή των αποτελεσμάτων των δοκιμών που συνέβησαν περίπου 70 χρόνια πριν.

Οι ερευνητές βρήκαν κάποιες διαφορές μεταξύ οικογενειακών ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μία αιτία για την πτώση του IQ μπορεί να είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Αλλά επισημαίνουν επίσης ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια μείωση IQ, όπως οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, με τα να διαβάζουν λιγότερο να και παίζουν περισσότερα βίντεο-παιχνίδια .

Και δεν είναι μόνο οι Νορβηγοί ερευνητές που διαπίστωσαν την πτώση του IQ. Επιστήμονες και σε άλλες χώρες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα στις μελέτες που έκαναν.

Μία βρετανική ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα βαθμολογίας IQ μειώθηκαν κατά 2,5 έως 4,3 μονάδες κάθε δεκαετία από το τέλος περίπου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιστήμονες στις Η.Π.Α. οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μεγάλωναν τρώγοντας πολλά ψάρια έτειναν να έχουν υψηλότερο IQ, ενώ κοιμόντουσαν καλύτερα, ένας ακόμη παράγοντας που εμπλέκεται στα επίπεδα νοημοσύνης των ενηλίκων.

Αντίθετα, στην σύγχρονη εποχή τα παιδιά σε πολλές χώρες τρώνε πολύ λίγα ψάρια.

Για να γίνει διάκριση μεταξύ της μεγάλης σειράς προτεινόμενων εξηγήσεων, κατηγοριοποιήθηκαν οι υποτιθέμενοι αιτιώδεις παράγοντες και το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούνται είναι ότι η πτώση του IQ δεν οφείλεται σε γονιδιακά προβλήματα, αλλά στο περιβάλλον του κάθε ανθρώπου, την οικογένεια του, τη διατροφή και την παιδεία.

Πηγή: Medical Xpress / Εικόνες  Official Trailer: Forrest Gump / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.