ΕΡΕΥΝΑ

Προσοχή στις πετσέτες της κουζίνας!

Μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση!

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά μια νέα έρευνα για την επαναλαμβανόμενη χρήση της πετσέτας, την οποία έχει η κάθε νοικοκυρά στην κουζίνα τους. Σχεδόν οι μισές από αυτές που εξετάσθηκαν, «φιλοξενούσαν» επικίνδυνα βακτήρια!

Η συσσώρευση βακτηρίων μετρήθηκε σε 100 πετσέτες κατά τη διάρκεια ενός μήνα, στο πλαίσιο πειράματος από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μαυρικίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ανάπτυξη εποκίνδυνων βακτηριδίων σε 49 πετσέτες, ανάμεσα τους και το γνωστό σε όλους E.coli.

Η μελέτη έδειξε ότι το E.coli ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε πετσέτες που είχαν μείνει υγρές, ενώ τα κολοβακτηρίδια και τα βακτηρίδια Staphylococcus aureus (MRSA) ανιχνεύθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε νοικοκυριά με μη χορτοφαγική δίαιτα.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πετσέτες κουζίνας στα σπίτια μεγαλύτερων οικογενειών, και εκείνων με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, είχαν υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης βακτηριδίων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η οικογενειακή σύνθεση και οι πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα επηρέασαν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών κουζίνας», δήλωσε η Δρ Σούσελα Μπιρανγία-Χούρντοαλ (Susheela Biranjia-Hurdoyal), του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι η διατροφή, η πολλαπλή χρήση και οι υγρές πετσέτες κουζίνας θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη δυνητικά παθογόνων βακτηρίων, τα οποία ευθύνονται για δηλητηρίαση των τροφίμων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παρουσία του E.coli σε διάφορες πετσέτες, είναι πιθανό να προέρχεται από περιττωματική μόλυνση, υποδεικνύοντας ότι οι ανθυγιεινές πρακτικές στην κουζίνα είναι ευρέως διαδεδομένες.

Συνολικά, το 37% των πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα, είχαν αυξημένα κολοβακτηρίδια, το 37% ήταν θετικές σε βακτήρια Enterococcus και 14%, σε Staphylococcus aureus.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χαρτοπετσέτα μίας χρήσης για δουλειές της κουζίνας, ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή.

«Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μη υγιεινές πρακτικές κατά το χειρισμό των μη χορτοφαγικών τροφών θα μπορούσαν να είναι κοινές στην κουζίνα», πρόσθεσε η Biranjia-Hurdoyal.

«Οι υγρές και η πολλαπλών χρήσεων πετσέτες πρέπει να αποθαρρύνονται. Οι μεγαλύτερες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένα μέλη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην υγιεινή στην κουζίνα», επισήμανε.

Τα κολοβακτηριδιακά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων στον άνθρωπο, από κράμπες στο στομάχι, πυρετό και έμετο, καθώς και πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως πνευμονία ή αναπνευστικές νόσους.

Τα βακτηρίδια Staphylococcus aureus μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία και το σύνδρομο του τοξικού σοκ.

Πηγή: Independent / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.