ΤΟΠΟΙ

Το τούνελ με την εικονική πραγματικότητα!

Είναι το μεγαλύτερο οδικό σε ολόκληρο τον κόσμο!

Πολύχρωμες σπηλιές, «ανατολή ηλίου», φως ημέρας και διάφορα άλλα τρικ, διαθέτει η σήραγγα Λέρνταλ (Laerdal), στη Νορβηγία, η οποία έχει μήκος 24,5 χιλιόμετρα και ενώνει δύο φιόρδ.

Τα τούνελ σε αυτή τη χώρα είναι σημαντικές κατασκευές, καθώς χάρη σε αυτά δεν απομονώνονται πόλεις και χωριά κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα, που διαρκεί αρκετούς μήνες.

Οι σήραγγες υπάρχουν παντού δημιουργώντας ένα σύστημα λαβυρίνθου, μέσα σε βουνά, πάνω από γέφυρες, ακόμα και κάτω από τη θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περισσότερες από 900 οδικές σήραγγες στη Νορβηγία, με το συνολικό μήκος τους να ξεπερνά τα 750 χιλιόμετρα, και τουλάχιστον 33 υποθαλάσσιες.

Το μεγαλύτερο από αυτά τα τουνέλ είναι το Laerdal, το οποίο συνδέει τα χωριά Lærdal και Άουρλαντν (Aurland), αλλά ουσιαστικά συνδέει την πρωτεύουσα Όσλο με το Μπέργκεν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Βέβαια, η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο είναι η Γκοτάρ (Gotthard) στην Ελβετία με μήκος 57 χιλιομέτρων. Όμως, χρησιμοποιείται μόνο από τρένα.

Η κατασκευή της σήραγγας Laerdal ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2000. Το κόστος  ήταν 1.082 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορόνες (περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ), ενώ για τη δημιουργία της αφαιρέθηκαν 2.500.000 κυβικά μέτρα βράχου.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι μηχανικοί ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι οδηγοί δεν θα κουράζονταν να οδηγούν μέσα στο τούνελ επί 20 λεπτά, όση είναι η διάρκεια της διαδρομής.

Το πρώτο που έκαναν ήταν κάποιες στροφές κάθε έξι χιλιόμετρα, ώστε να σπάει η μονοτονία του ίσιου δρόμου. Ακόμα, αξιοποιήθηκαν οι τρεις σπηλιές του βουνού, που έγιναν χώροι ανάπαυσης, με κατάλληλο φωτισμό για να  διώχνει την κλειστοφοβία.

Ο φωτισμός, άλλωστε, είναι το σημαντικότερο στοιχείο του τούνελ. Εκτός από τις σπηλιές, όπου υπάρχει μπλε και κίτρινο φως, ολόκληρη η διαδρομή διαθέτει λευκό χρώμα, δίνοντας την ψευδαίσθηση της ημέρας.

Επίσης, κάθε έξι χιλιόμετρα αναδύεται από τις πλευρές του ένα έντονο χρυσό φως, σαν φωτιά,  που παραπέμπει στην ανατολή του ήλιου.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος για τη λειτουργία του τούνελ, είναι ο σωστός εξαερισμός. Η υψηλή ποιότητα αέρα επιτυγχάνεται με δύο τρόπους, με εξαερισμό και καθαρισμό.

Πολύ μεγάλοι ανεμιστήρες αντλούν αέρα και από τις δύο εισόδους, ενώ μια μονάδα επεξεργασίας αέρα, που βρίσκεται σε ένα σπήλαιο 100 μέτρων σε απόσταση 9,5 χιλιόμετρων από το Aurland, αφαιρεί τόσο τη σκόνη, όσο και το διοξείδιο του αζώτου.

Πηγή: Charismatic Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.