ΕΡΕΥΝΑ

Πόσο γρήγορα κόβεται μια συνήθεια;

Τι λένε οι επιστήμονες για το χρόνο, που απαιτείται.

Οι συνήθειες που έχουμε αναπτύξει στη ζωή μας, είναι δεκάδες, αρκετές από τις οποίες είναι επιβλαβείς. Από το κάπνισμα, μέχρι την ώρα του καφέ ή του φαγητού.

Οι συνήθειες οι οποίες αποτελούν την καθημερινή ρουτίνα, είναι δύσκολο να κοπούν και για ορισμένους θεωρείται αδιανόητο να φανταστούν τον εαυτό τους μακριά από τα μικρά πράγματα, που καθορίζουν και τη συμπεριφορά μας.

Πόσο, όμως, χρειάζεται κάποιος να κόψει τις συνήθειες του; Οι επιστήμονες έχουν κάνει τις έρευνες τους από τη δεκαετία του 1960, ξεκινώντας από την προσθήκη μιας νέας συνήθειας.

Τότε κυκλοφόρησε το βιβλίο «Psycho-Cybernetics» γραμμένο από τον Μάξουελ Μαλτζ (Maxwell Maltz), έναν πλαστικό χειρουργό, ο οποίος παρατήρησε ότι οι ασθενείς του χρειάζονταν περίπου 21 ημέρες, για να συνηθίσουν τα νέα τους πρόσωπα.

Τα επιχειρήματα του Waltz ήταν πειστικά για αρκετά χρόνια και έτσι υιοθετήθηκε ως απαιτούμενος χρόνος για κάποια αλλαγή στις συνήθειες μας, είναι οι 21 ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, ο χρόνος που χρειάζεται για να αλλάξει μια συνήθεια και να δημιουργηθεί νέα δεν είναι τόσο ξεκάθαρος, και σίγουρα όχι τόσο μικρός.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξέτασαν τις νέες συνήθειες 96 ατόμων στο διάστημα των 12 εβδομάδων και διαπίστωσαν ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μια νέα συνήθεια, μέχρι να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας, είναι γύρω στις 66 ημέρες.

Ουσιαστικά το μήνυμα αυτής της έρευνας είναι ότι εάν θέλετε να αναπτύξετε μια νέα συμπεριφορά, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες και δεν πρέπει να απελπίζεστε, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν αρκούν για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αλλά τι γίνεται με την προσπάθεια να κόψουμε μια ανεπιθύμητη συνήθεια; Όπως λένε οι ερευνητές, πρόκειται για τις δύο όψεις ενός νομίσματος.

Σύμφωνα με τον νευρολόγο Έλιοτ Μπέρκμαν (Elliot Berkman), «η κατάργηση μιας συνήθειας σημαίνει την αντικατάσταση με μια νέα συνήθεια».

Και επισημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αρχίσετε να κάνετε κάτι νέο από το να σταματήσετε να κάνετε κάτι συνηθισμένο «χωρίς μια συμπεριφορά αντικατάστασης».

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τυπικό χρονοδιάγραμμα για το σπάσιμο μιας συνήθειας, και η σωστή συνταγή θα πρέπει να είναι ένα μείγμα προσωπικότητας, κινήτρων, περιστάσεων και της εν λόγω συνήθειας.

«Οι άνθρωποι που θέλουν να διώξουν τη συνήθεια τους για λόγους που ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές τους αξίες, θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ταχύτερα από τους ανθρώπους που το κάνουν για εξωτερικούς λόγους, όπως η πίεση από άλλους», προσθέτει ο Berkman.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Κράους Γουάιτμπουρν (Susan Krauss Whitbourne), μερικές φορές μια συνήθεια μπορεί να διακοπεί γρήγορα: «Σε ακραίες περιπτώσεις, η συνήθεια μπορεί να διακοπεί αμέσως, όπως για παράδειγμα εάν αρρωστήσετε».

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία υπολογίζεται τουλάχιστον στους δύο μήνες. Οι επιστήμονες λένε ότι για να ξεπεράσετε επιτυχώς μια συνήθεια, πρέπει να σκεφτείτε το ισχυρότερο κίνητρό σας, το οποίο θα σας οδηγήσει μακριά από αυτήν.

Σκεφτείτε μια «συμπεριφορά αντικατάστασης» για τη συνήθεια, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι θετική. Όχι η αντικατάσταση του καπνίσματος με σνακ, που θεωρείται παγίδα, λένε.

Και επισημαίνουν ότι πρέπει να είστε υπομονετικοί. Όσο περισσότερο είχατε αυτή τη συνήθεια που θέλετε να κόψετε, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί για να την ξεφορτωθείτε.

«Οι μακρές συνήθειες είναι κυριολεκτικά εδραιωμένες στο νευρικό μας σύστημα, έτσι είναι ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες συμπεριφοράς», εξηγεί ο Berkman.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι είναι σχεδόν πάντα ικανοί να κάνουν κάτι άλλο, όταν ενημερώνονται για τη συνήθεια και έχουν επαρκή κίνητρα να αλλάξουν», καταλήγει.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.