ΖΩΗ

Το «τρίγωνο του λιθίου»!

Εκεί όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα του πλανήτη !

Η λίμνη Σαλάρ ντε Ουγιούνι (Salar De Uyuni), στα σύνορα Βολιβίας, Αργεντινής και Χιλής, είναι γνωστή για το ορυκτό αλάτι, που την κάνει μία από τις πιο αλμυρές λίμνες στον κόσμο.

Ωστόσο, κάτω από αυτό κρύβεται ο «γκρίζος χρυσός», το πολύτιμο μέταλλο λίθιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή συσκευών τεχνολογίας, από μπαταρίες κινητών μέχρι αυτές που απαιτούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο σκηνοθέτης και αρχιτέκτονας Λίαμ Γιάνγκ (Liam Young) συνιδρυτής του ερευνητικού στούντιο «Unknown Fields Division», που διερευνά την τεχνολογία και πώς αυτή διαμορφώνει το περιβάλλον, ταξίδεψε το «τρίγωνο του λιθίου», και στην έρημο Ατακάμα.

Περιοχές παραγωγής του μετάλλου, οι οποίες αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Τα πλάνα που τραβήχτηκαν με drone δείχνουν τις τεράστιες εκτάσεις που καταλμβάνουν τα αποθέματα του.

Αναφερόμενος στο βίντεο από τη Salar De Uyuni, ο Young επισήμανε εκεί βρίσκεται περίπου το 50% των διαθέσιμων πόρων λιθίου στον πλανήτη.

Και πρόσθεσε ότι «η παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου προβλέπεται να διπλασιαστεί σε οκτώ δισεκατομμύρια κύτταρα έως το 2025», ενώ η παγκόσμια τιμή του ανθρακικού λιθίου σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε περίπου 13.000 δολάρια ανά τόνο».

Και κατέληξε: «Χωρίς σωστό σχεδιασμό, θα μπορούσαν να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα σημεία συμφόρησης στις προμήθειες ορισμένων μετάλλων, ιδιαίτερα του λιθίου και του κοβαλτίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προσωρινή επιβράδυνση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου».

We Power Our Future With the Breastmilk of Volcanoes from liam young on Vimeo.

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.