ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Σύγχρονο κάστρο μέσα σε φιορδ!

Η πρόσβαση γίνεται από πεζογέφυρα!

Ένα κτίριο που μοιάζει με κάστρο, αλλά φιλοξενεί γραφεία, είναι το νέο ορόσημο για την πόλη του Βέιλε (Vejle), στη Δανία.

Ονομάζεται Φιορντενχάους (Fjordenhus) και αποτελεί έργο του Ισλανδό-Δανού καλλιτέχνη Ολαφούρ Ελίασον (Olafur Eliasson), ο οποίος εμπνεύστηκε από το αρχιτεκτονικό ύφος του λιμανιού της πόλης.

Το κτίριο που κατασκευάστηκε από 970.000 τούβλα, είναι χτισμένο δίπλα στην ακτή, μέσα στη θάλασσα, με το νερό να λειτουργεί σαν τάφρος.

Ο καλλιτέχνης μαζί με την αρχιτεκτονική του ομάδα, επέλεξε 15 διαφορετικές αποχρώσεις τούβλων, από ασπρόμαυρα, μπλε, πράσινα, αργυρά, κόκκινα και γυάλινα.

Κάθε μία από τις προσόψεις του κτιρίου, που μοιάζει με τεράστιο γλυπτό, έχει διαφορετικό συνδυασμό τούβλων ανάλογα με το φως που πέφτει, με τα γυάλινα τούβλα να χρησιμοποιούνται πιο συχνά κοντά στη βάση και τα μπλε τούβλα κοντά στην κορυφή του κτιρίου.

Οι εσωτερικοί χώροι έχουν επίσης συνδυασμούς τούβλων ειδικά για τις χρήσεις του κάθε δωματίου. Για παράδειγμα, μόνο τα γκρίζα και αργυρά τούβλα χρησιμοποιούνται στα κλιμακοστάσια.

Ακόμα, κοίλα τούβλα εξαερισμού ενσωματώνονται στις εσωτερικές προσόψεις για τη ρύθμιση του ήχου και της θερμοκρασίας.

Η σύνθετη καμπυλωτή μορφή του κτιρίου δημιουργείται από τέσσερις κυλίνδρους οι οποίοι είναι κομμένοι, ώστε να παρουσιάζουν το σχέδιο ενός κοίλου και κυρτού τοιχώματος, ενώ είναι διάστικτοι με αρκετά τοξωτά παράθυρα και ανοίγματα προς τη θάλασσα.

Το κτίριο στεγάζει σε τρεις ορόφους τα γραφεία της εταιρείας επενδύσεων «KIRK KAPITAL», που έχει ως ιδιοκτήτες τους απογόνους του ιδρυτή της εταιρείας LEGO.

Ωστόσο, το ισόγειο είναι ανοικτό για το κοινό, καθώς θα φιλοξενούνται ειδικές εγκαταστάσεις τέχνης που σχεδιάζει ο Eliasson.

Το Fjordenhus πήρε σχεδόν μια δεκαετία προγραμματισμού για την υλοποίηση και την οικοδόμηση του, ενώ θεωρείται αρχιτεκτονικό κόσμημα, αλλά και έργο τέχνης.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.