ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα παραμορφωμένα δέντρα!

Η κάμψη του κορμού τους παραμένει ένα μυστήριο!

Photo Knowandtell/Wikimedia Commons

Σε δάση της Βόρειας Αμερικής υπάρχει ένα παράξενο φαινόμενο, με χιλιάδες δέντρα να είναι λυγισμένα, απότομα και σε ορθές γωνίες παράλληλα με το έδαφος.

Η παραμόρφωση τους δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια, αλλά δεν είναι γνωστός και ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει αυτή η περίεργη κάμψη του κορμού τους.

Photo Dennis Downes/Wikipedia

Οι παλιοί κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα δάση τα αποκαλούν τα «δέντρα των μονοπατιών», καθώς ακολουθούσαν το σημείο που έδειχνε ο λυγισμένος κορμός και έβρισκαν τα μονοπάτια για να μπουν και να βγουν από τα δάση.

Αυτό για να γίνει προϋπέθετε ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά κανένα από τα δέντρα δεν έχει σημάδια ή ουλές στον κορμό τους, που να μαρτυρά κάτι τέτοιο.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει ότι πρόκειται για απόδειξη πως τα δέντρα είχαν λυγιστεί σκοπίμως από ανθρώπους πριν από αιώνες.

Photo Dennis Downes/Wikipedia

Όμως, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι τα λυγισμένα δέντρα χρησιμοποιήθηκαν κάποτε ως δείκτες από κυνηγούς για να τους βοηθήσουν να βρουν το δρόμο τους γύρω από τη μεγάλη ερημιά.

Το θέμα έχει ερευνηθεί από αρκετούς ανθρώπους, γεωλόγους, ιστορικούς, ακόμα και καλλιτέχνες, όπως ο Ντένις Ντόουνς (Dennis Downes) -που γύρισε και σχετικό βίντεο- οι οποίοι μελέτησαν έρευνες από τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, αλλά και παραδοσιακές ιστορίες.

Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούνται είναι ότι τα δέντρα, πιθανότατα, τα είχαν λυγίσει σκόπιμα Ινδιάνοι ιθαγενείς πριν από αιώνες, στρέφοντας ένα κλαδί τους στο σχήμα της ορθής γωνίας και δένοντας το επί αρκετό καιρό, ώστε να έχει τη μόνιμη κάμψη και να είναι οδηγός τους στα δάση.

Photo: Wikipedia

Πολλοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, πάντως, εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι τα δέντρα ήταν κάμπτονται από τους ντόπιους για να χρησιμεύσουν ως δείκτες, αλλά δεν έχουν επιχειρήματα να αντικρούσουν αυτη την εκδοχή.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των μονοπατιών έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τα περισσότερα από αυτά τα δέντρα έχουν κοπεί για να δημιουργήσουν χώρους ή δρόμους σε αναπτυσσόμενες πόλεις, ενώ άλλα έχουν μαραθεί.

Πηγή: Oddity Central / Βίντεο Dennis Downes / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.