ΤΟΠΟΙ

Το ψαροχώρι που βύθισε η θάλασσα!

Το κατέστρεψαν οι καταιγίδες!

Το Χολσαντς (Hallsands) ήταν ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ντέβον της Αγγλίας, που είχε δημιουργηθεί από το 1500 μ.Χ., όπως αποδεικνύεται από το πανάρχαιο παρεκκλήσι του.

Όμως, στις αρχές του 20ου αιώνα μια σειρά από καταιγίδες έσβησαν από τον χάρτη αυτό το μικρό χωριό, αναγκάζοντας τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν. Το μόνο που μένει τώρα είναι τα ερείπια των σπιτιών των ψαράδων.

Τα άδεια σπίτια δημιουργούν την ατμόσφαιρα μιας εποχής που πέρασε, αλλά και μιας ανθρώπινης αβλεψίας που οδήγησε στην καταστροφή του.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να μαζέψει από τον κόλπο μπροστά από το χωριό τόνους από βότσαλα, για να τα χρησιμοποιήσει στην επέκταση του ναυτικού λιμανιού του Πλίμουθ.

Φυσικά, αυτό που δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι ήταν ότι με την απομάκρυνση του βοτσάλων από τον κόλπο, η παραλία θα έμενε γυμνή και δεν θα μπορούσε να προστατεύει το χωριό από τις καταιγίδες και τις μεγάλες παλίρροιες, όπως γινόταν επί εκατοντάδες χρόνια.

Και η καταστροφή δεν άργησε να έλθει. Μια μεγάλη καταιγίδα το 1917 αποδείχτηκε μοιραία για το χωριό, καθώς τα σπίτια σκεπάστηκαν από τη θάλασσα, γκρεμίστηκαν και ορισμένα από αυτά βυθίστηκαν στον κόλπο.

Από τότε το χωριό εγκαταλείφθηκε και τα σπίτια παραμένουν άδεια, θυμίζοντας μια καταστροφή που προκάλεσε η ανθρώπινη άγνοια. Παράλληλα, ο τόπος έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο και χτίστηκαν νέα σπίτια, μακριά από τα ερείπια.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.