ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Αυτά τα πουλιά παράγουν αρώματα!

Μυρίζουν σαν λεμόνι και μανταρίνι!

Το άρωμα προέρχεται από τα αρσενικά προκειμένου να προσελκύσουν και να γοητεύσουν τα θηλυκά. Πρόκειται για τα μικρά θαλασσοπούλια κρέστεντ όκλετ (crested auklet), με το επιστημονικό όνομα Aethia cristatella, που ζουν σε όλο τον βόρειο Ειρηνικό.

Έντονη είναι η παρουσία του στα νησιά Σαμαγκίν (Shumagin), όπου στα δάση είναι βαριά η ατμόσφαιρα από μια μυρωδιά λεμονιών και μανταρινιών, χωρίς να υπάρχουν τέτοια δέντρα!

Η αιτία είναι μια αποικία των… λαχταριστών κοριτσιών auklet, που είναι περιζήτητα από τα αρσενικά.

Photo Credit Josh Keaton 

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Behavioral Ecology, αυτή η μυρωδιά εσπεριδοειδών, έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση του άλλου φύλου, μαζί με ένα μεγάλο λοφίο που έχουν στο κεφάλι.

Οι ερευνητές γνωρίζαν ότι τα αρσενικά με τα μεγαλύτερα λοφία – μια τούφα από φτερά που σπρώχνουν προς τα εμπρός – έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική έλξη. Ρόλο παίζει, ακόμα, και η δυνατή φωνή που βγάζουν, η οποία μοιάζει σαν τρομπέτα!

Όμως, το κυρίαρχο στοιχείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι τα «κοσμήματα», αλλά η μυρωδιά. Ο επικεφαλής της μελέτης, ο θαλάσσιος βιολόγος Έκτωρ Ντάγκλας (Hector Douglas) ξεκίνησε την έρευνά του το 2002, εντυπωσιασμένος από το δυνατό άρωμα που εκπέμπουν αυτά τα πουλιά.

Photo Credit  U.S. Fish and Wildlife Service

Εκείνο το καλοκαίρι, ο Douglas έπιασε δεκάδες auklet και τα έβαλε, ένα προς ένα, σε ένα ειδικό θάλαμο για να ποσοτικοποιήσουν το άρωμά τους.

Ένα ρεύμα καθαρού αέρα περνούσε γύρω από το σώμα του πουλιού, συλλέγοντας τα πτητικά μόρια που παράγουν το άρωμα, το οποίο στη συνέχεια διηθήθηκε και αναλύθηκε.

Αυτές οι οργανικές ενώσεις, που ονομάζονται αλδεΰδες, βρίσκονται σε φλούδες εσπεριδοειδών, καθώς και σε κατασκευασμένα αρώματα, συμπεριλαμβανομένου του Chanel Νο 5.

Photo Credit U.S. Fish and Wildlife Service

Πριν από την απελευθέρωσή τους πίσω στην άγρια ​​φύση, ο Douglas μέτρησε την φυσική κατάσταση των πτηνών μέσω μιας ορμόνης απόκρισης στο στρες που ονομάζεται κορτικοστερόνη – το ισοδύναμο της κορτιζόλης στα πτηνά. Όσο πιο γρήγορα τα πτηνά παράγουν την ορμόνη, τόσο ισχυρότερη είναι η φυσική τους κατάσταση.

Μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι τα πουλιά με τα μεγαλύτερα λοφία παρήγαγαν μεγαλύτερη ποσότητα αρώματος, υποδηλώνοντας ότι η οσμή είναι ελκυστική για τα θηλυκά.

«Κάτι συνέβη στην εξέλιξη τους για να ευνοηθεί η παραγωγή αυτών των χημικών ουσιών», λέει ο Douglas.

Πηγή: National Geographic / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.