ΤΟΠΟΙ

Εκκλησάκι μέσα σε ηφαίστειο!

Χτίστηκε πρώτη φορά πριν από 600 χρόνια!

Το ηφαίστειο της Σάντα Μαργκαρίτα (Santa Margarida), βρίσκεται στην καταλανική επαρχία Γκαρότσα (Garrotxa) και δημιουργήθηκε πριν από 11.500 χρόνια, όταν εκατομμύρια τόνοι μάγματος, από έκρηξη του γήινου φλοιού, συσσωρεύτηκαν σε έναν κωνικό λόφο, που φτάνει σε ύψος τα 600 μέτρα.

Στην κορυφή αυτού του λόφου σχηματίστηκε ένας ευρύς κυκλικός κρατήρας, του οποίου το δάπεδο σήμερα είναι σκεπασμένο από χορτάρι και θάμνους, ενώ οι πλευρές του ηφαιστείου καλύπτονται από αειθαλείς βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα δέντρα.

Δεν είναι γνωστά πολλά για το παρεκκλήσι της Santa Margarida, εκτός από το ότι το κτίριο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού της Καταλονίας το 1428, υποδηλώνοντας ότι χτίστηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 600 χρόνια. Το σημερινό κτίριο είναι χτισμένο από το 1865.

Το ηφαιστειακό πεδίο της Garrotxa, βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης και αποτελείτα από 40 ηφαιστειακούς κώνους. Κανένας από αυτούς δεν είναι ενεργός, με την τελευταία έκρηξη να έχει συμβεί πρίν από, περίπου 11.000 χρόνια.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ηφαίστεια που ξεσπούν επανειλημμένα, το Garrotxa είναι ένα μονογενετικό ηφαιστειακό πεδίο, δηλαδή κάθε ηφαίστειο εκρήγνυται μόνο μία φορά.

Η περιοχή εξακολουθεί να είναι ενεργή σεισμικά και περιστασιακά κρούσματα σεισμού γίνονται αισθητά στην περιοχή. Ο σεισμός του 1428 ήταν εξαιρετικά μεγάλος που προκάλεσε ζημιά σε πολλά κτίρια και είκοσι θανάτους στη Βαρκελώνη.

Πηγή: Amusing Planet / Εικόνες Wikimedia Commons και Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.