ΖΩΗ

Ασυνήθιστη βιομηχανία παραγωγής αλατιού!

Ιδιαίτερη και ιστορική τεχνική στη Σαχάρα!

Περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αγκαντέζ (Agadez), στον βόρειο Νίγηρα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό με περίπου 50 οικογένειες, που ονομάζεται Τεγκουίτα εν Τεσούμ (Teguidda-n-Tessoumt).

Ο πληθυσμός του είναι σε μεγάλο βαθμό εποχιακός, καθώς οι κάτοικοι ζουν στην κοντινή πόλη Ινγκάλ (Ingall), και πηγαίνουν εκεί για να δουλέψουν στις μικρές αλυκές που παράγουν το αλάτι.

Βέβαια, σε μια έρημο όπως η Σαχάρα, η κύρια πηγή αλατιού δεν είναι το νερό, καθώς δεν υπάρχει θάλασσα για χιλιάδες χιλιόμετρα. Συνεπώς, ακολουθείται άλλη μέθοδος, με την παραγωγή αλατιού από πηλό.

Ολόκληρο το χωριό είναι γεμάτο από εκατοντάδες λίμνες με παστέλ χρώματος αλμυρό νερό, ενώ παρακολουθούν την πορεία του μέχρι την εξάτμιση του άντρες, γυναίκες και παιδιά, που όλοι εργάζονται σκληρά.

Υπάρχουν μικροί λόφοι μερικοί από τους οποίους έχουν ύψος 10 μέτρων και έχουν δημιουργηθεί από την εναπόθεση πηλού, λόγω της πολυετούς εξόρυξης αλατιού.

Η περιοχή έχει περίπου 20 πηγές, των οποίων το νερό είναι αλμυρό. Ο πηλός που δημιουργείται με αυτό, μεταφέρεται σε μεγάλες λίμνες διαμέτρου, περίπου, δύο μέτρων, όπου το μείγμα αφήνεται να καθιζάνει για αρκετές ώρες.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες λίμνες απόχυσης και κάθε μία εμφανίζει διαφορετική απόχρωση, ανάλογα με το αρχικό χρώμα του πηλού ή την αλμύρα του διαλύματος.

Το νερό στις λίμνες χρωματίζεται και από τα φύκια που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές, δίνοντας άλλη αίσθηση στον χώρο. Οι λίμνες αλλάζουν επίσης απόχρωση, ανάλογα με τη γωνία αντανάκλασης των ακτίνων του ηλίου.

Μόλις κατακάτσει η λάσπη, το αλμυρό νερό αντλείται από τη λίμνη με ένα σκεύος από κολοκύθα, που λέγεται καλαμπάς (calabash), και χύνεται στις μικρότερες λίμνες εξάτμισης.

Αυτό το μέρος της διαδικασίας γίνεται από τους άνδρες, οι οποίοι είναι επίσης υπεύθυνοι για τη συντήρηση των λιμνών. Η δουλειά των γυναικών είναι να αφαιρέσουν τους κρυστάλλους αλατιού από τις λίμνες εξάτμισης και στη συνέχεια να καθαρίσουν προσεκτικά τις δεξαμενές για την επόμενη παρτίδα.

Τα παιδιά κινούνται στις μικρότερες λίμνες, παρακολουθώντας τη διαδικασία εξάτμισης του νερού. Πολλές φορές σχηματίζεται μια κρούστα από κρυστάλλους, οι οποίοι αφαιρούνται ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία, ανεμπόδιστα, και να μείνει μόνο το αλάτι.

Το αλάτι, στη συνέχεια, ξεραίνεται στον ήλιο και ένα τμήμα του δίνεται σε νομάδες ή εμπόρους που περνούν από το Teguidda-n-Tessoumt, ανταλλάσσοντας το με τρόφιμα και άλλα αγαθά.

Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού, ωστόσο, πωλείται στις αγορές των μεγαλύτερων πόλεων της ερήμου. Το ακατέργαστο αλάτι δεν χρησιμοποιείται τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά ως συμπλήρωμα για τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.