ΤΟΠΟΙ

Ασανσέρ στη θάλασσα!

Βουλιάζει, προσφέροντας μοναδική θέα στο βυθό.

Στο νησί Ούσεντομ (Usedom) στο Ζίνοβιτς (Zinnowitz), στη Γερμανία, υπάρχει η «βυθισμένη γόνδολα», όπως λένε ένα ασνασέρ σε στυλ άρτ νουβό, το οποίο είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η «βυθισμένη γόνδολα» έκανε την πρώτη της κατάδυση στα νερά της Βαλτικής το 2006. Στηρίζεται σε έναν μεταλλικό στύλο δέκα μέτρων, που επιτρέπει στο θαλάσσιο ασανσέρ να κατέβει στον βυθό γλιστρώντας γύρω από αυτόν.

Για να ξεπεράσει την αυξητική δύναμη των 50 τόνων που δημιουργείται από το νερό, η ανθεκτική στην πίεση καμπίνα έχει βάρος 45 τόνους και τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες.

Το «Tauchergondel», στα γερμανικά, εγκαταστάθηκε σε μια προβλήτα στο Zinnowitz. Η καμπίνα χωρά 24 άτομα και διαθέτει ένα μικρό κατάστημα που πωλεί αναμνηστικά και ποτά, καθώς και μια τρισδιάστατη οθόνη.

Από τα παράθυρα γύρω από την καμπίνα, οι επισκέπτες μπορούν να ρίξουν μια ματιά στον υποβρύχιο κόσμο. Καθώς το νερό στη Βαλτική Θάλασσα είναι πολύ πλούσιο σε πλαγκτόν, οι συνθήκες ορατότητας δεν είναι ιδανικές.

Γι ‘αυτό, κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, που διαρκεί 40 λεπτά, η 3D οθόνη προβάλει εκπαιδευτικές ταινίες οποίες «μεταφέρουν» τους επισκέπτες σε τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους και τους… φέρνουν αντιμέτωπους με καρχαρίες, γιγαντιαίες σουπιές και θαλάσσια τέρατα.

Η «βυθισμένη γόνδολα» σχεδιάστηκε από τον  αρχιτέκτονα και μηχανικό Αντρέας Βουλφ (Andreas Wulff), ο οποίος σκοπεύει να εγκαταστήσει περισσότερες βυθισμένες γόνδολες και σε άλλα μέρη, προσφέροντας στους ανθρώπους μια θέα στον υποβρύχιο κόσμο.

Ήδη έχει εγκαταστήσει «γόνδολες» σε άλλα μέρη της Γερμανίας, στην Πολωνία, τη Σουηδία, την Κροατία και την Κίνα. Όλες οι «βυθισμένες γόνδολες» διαθέτουν τον τεχνικό εξοπλισμό για καταδύσεις που φτάνουν τα 8 μέτρα.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.