ΖΩΗ

Το «Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων»!

Μετέφερε θησαυρό δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Για αιώνες, αμέτρητα πλούτη από χρυσό, ασήμι και κοσμήματα, είχαν ταφεί μαζί με το πιο πολύτιμο ναυάγιο του κόσμου, το οποίο αναζητούσαν επί αιώνες γενιές ναυτικών και κυνηγοί θησαυρών.

Ήταν η ισπανική γαλέρα Σαν Χοσέ (San José), η οποία είχε βυθιστεί στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας το 1708, χτυπημένη από βρετανικά πυρά.

Όμως, δεν ανακαλύφθηκε από κυνηγούς θησαυρών ή ανθρώπινο μάτι, αλλά από ένα ρομποτικό σκάφος, το οποίο χειρίζονταν ερευνητές από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χολ (WHOI), της Μασαχουσέτης.

Το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που ονομάζεται «REMUS 6000», ανακάλυψε το «Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων», όπως το λένε, το 2015 στη χερσόνησο Μπαρού (Barú) της Κολομβίας, στη θάλασσα της Καραϊβικής.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι χρειάστηκαν τρία χρόνια μελέτης και αναλύσεων για ανακοινώσουν για πρώτη φορά το διάσημο εύρημα τους. Όπως δήλωσαν, τα βυθισμένα πλούτη στο San José εκτιμώνται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια στο σημερινό νόμισμα!

Οι επιστημονικές έρευνες για την ταυτότητα του ναυαγίου έγιναν με άκρα μυστικότητα «από το σεβασμό προς την κυβέρνηση της Κολομβίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του WHOI για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, Ρομπ Μουνιέ (Rob Munier).

Γιατί όμως να υπάρχει ανάγκη για τέτοια μυστικότητα; Συνήθως, οι απαντήσεις που αφορούν στην ανακάλυψη ετων ναυαγίων δεν παίρνουν χρόνια, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Αλλά το San José δεν είναι συνηθισμένο, λόγω του εντυπωσιακού επιπέδου πλούτου που εκτιμάται ότι είναι βυθισμένος μαζί του, καθώς και για το μεγάλο επίπεδο ανταγωνισμού ανάμεσα σε εκείνους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να διεκδικήσουν τον θησαυρό.

Το ισπανικό σκάφος βυθίστηκε σε μάχη με μια βρετανική μοίρα το 1708. Η πρώτη προσέγγιση της κολομβιανής κυβέρνησης για έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας, έγινε από μια κοινοπραξία με την ονομασία Sea Search Armada (SSA), στη δεκαετία του ΄80.

Οι επικεφαλής της ισχυρίστηκαν  ότι είχαν εντοπίσει το ναυάγιο, αλλά η Κολομβία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στη SSA και επί δεκαετίες αμφισβητούσε νομικά τα δικαιώματα της εταιρείας για έρευνα.

Αλλά και η Ισπανία μπορεί επίσης να θέλει ένα κομμάτι του θησαυρού, αφού το San José ταξίδευε κάτω από την ισπανική σημαία όταν βυθιστήκε, έστω και αν αυτό έγινε πριν από τρεις αιώνες.

Πάντως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πλούτου του πλοίου προέκυψε από την κατάκτηση της Αμερικής, δεν θα έπρεπε να φύγει από την Κολομβία.

Παράλληλα, και άλλα έθνη εξακολουθούν να θεωρούν ότι δικαιούνται ένα μερίδιο του θησαυρού, βάσει ιστορικών επιχειρημάτων, γιατί στα τέλη του 17ου αιώνα πολλά ισπανικά φορτία ανήκαν στην Ολλανδία, τη Γαλλία ή την Αγγλία.

Με την ιστορία τέτοιων διαφορών στο τραπέζι, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Κολομβία τον Απρίλιο του 2018 να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο και την πολιτιστική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει, μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα.

Η κολομβιανή κυβέρνηση έχει κρατήσει μυστική την ακριβή τοποθεσία του ναυαγίου, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι η ίδια τοποθεσία που υποστήριξε η SSA πριν από δεκαετίες.

Δήλωσε, όμως, ότι το ναυάγιο δεν έχει λεηλατηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι στο πλοίο παραμένει όλο φορτίο με το χρυσάφι, το ασήμι και τα κοσμήματα.

Όσον αφορά τις νέες λεπτομέρειες της ανακάλυψης του San José, ο WHOI λέει ότι το ναυάγιο βρίσκεται πάνω από 600 μέτρα βαθιά, σε μια περιοχή που ξεκίνησε το REMUS 6000 την έρευνα τον Ιούνιο του 2015. Οι πρώτες καταδύσεις του σκάφους ήταν ανεπιτυχείς, αλλά τρεις μήνες αργότερα έδωσε τα πρώτα σημάδια του ναυαγίου.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής του Νοεμβρίου, πήραμε τις πρώτες ενδείξεις για το εύρημα από πλευρικές εικόνες σάρωσης του ναυαγίου», εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής Μάικ Παρσέλ (Mike Purcell).

Οι πρώτες φωτογραφίες είχαν ληφθεί από απόσταση μόλις 9 μέτρων πάνω από το ναυάγιο και απεικόνιζαν τα κανόνια του σκάφους.

Αργότερα οι καταδύσεις αποκάλυψαν λεπτομέρειες, όπως τα χαραγμένα δελφίνια πάνω στα χάλκινα κανόνια, κεραμικά και άλλα αντικείμενα.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη ανακόινωση για το πότε ή πώς θα ανακτηθούν αυτά τα αντικείμενα και βέβαια τα άλλα σημαντικά πλούτη του San José, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναλυθεί.

Αλλά με όλη αυτή τη βία και τις ίντριγκες στο ιστορικό παρελθόν της γαλέρας, ίσως αυτή η υπόθεση αργήσει πολύ να πάρει οριστικό τέλος.

Πηγή: Science Alert και Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.