ΖΩΗ

Τα παραθυράκια του κρασιού!

Από αυτά πουλούσαν κρασί οι άρχοντες στη Φλωρεντία!

Όσοι έχουν πάει στην ιταλική πόλη και είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί, θα έχουν δει κάποια μίνι παράθυρα στους εξωτερικούς τοίχους μεσαιωνικών αρχοντικών, διαστάσεων 18 χ 35 εκατοστών, τα οποία μοιάζουν με πύλες κάστρου.

Αυτά τα παραθυράκια δεν είχαν φτιαχτεί για διακόσμηση, αλλά ήταν πλήρως λειτουργικά, με έναν περίεργο ρόλο. Μέσα από αυτά προσφερόταν κρασί σε όποιον ήθελε να αγοράσει από το αμπέλι του άρχοντα.

Οι «τρύπες του κρασιού» ήταν απόλυτα μοναδικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική της Φλωρεντίας, και χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Με ένα χτύπημα στο παραθυράκι και μερικά νομίσματα, οποιοσδήποτε κάτοικος της πόλης μπορούσε να αγοράσει ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι από τοπικό αμπελώνα.

Τα μίνι παράθυρα ήταν συνδεδεμένα με τα κελάρια του Palazzo, απ’ όπου ένα μέλος του προσωπικού πωλούσε τα παλιά μπουκάλια που βρίσκονταν εκεί ή έδινε απευθείας το κρασί με μια κούπα στον πελάτη.

Μέσω αυτού του μικρού παραθύρου γίνονταν και παραγγελίες για βαρέλια κρασιού με παράδοση στο σπίτι του πελάτη, ενω πωλούνταν και άλλα προϊόντα, όπως μπουκάλια ελαιολάδου, ωριμασμένα χοιρινά, αλεύρια και λαχανικά από το αγρόκτημα της οικογένειας.

Ήταν μια εποχή που οι αναταραχές στις ευρωπαϊκές αγορές είχαν οδηγήσει σε πτώση τη μεταποιητική βιομηχανία και το διεθνές εμπόριο.

Πολλές από τις ευγενείς οικογένειες της Φλωρεντίας, που είχαν απολαύσει πολύ μεγάλο πλούτο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, βρέθηκαν χωρίς έσοδα.

Έτσι, άρχισαν να καλλιεργούν και πάλι τα μεγάλα κτήματα τους έξω από την πόλη, παράγοντας κρασί για ένα πιο σταθερό εισόδημα.

Τα bouquette del vino, όπως τα έλεγαν οι Ιταλοί, επέτρεπαν στον ξεπεσμένο αριστοκράτη της Φλωρεντίας να πουλήσει το κρασί τους απευθείας από την κατοικία τους, χωρίς μεσάζοντες και πρόσθετα έξοδα.

Οι μικρές ξύλινες πόρτες των μικρών παραθύρων σχεδιάζονταν συχνά ως αντίγραφα των κύριων εισόδων των αρχοντικών. Πολλά από αυτά είχαν μια πινακίδα που δήλωνε τις ώρες λειτουργίας και τις αργίες.

Κάποιες οικογένειες ευγενών ήταν πιο φιλάνθρωπες από άλλες, και χρησιμοποοιύσαν τις «τρύπες» για να προσφέρουν δωρεάν το κρασί που περίσσευε ή το πωλούσαν με μειωμένη τιμή για τους φτωχούς.

Σήμερα, μόνο 140 παραθυράκια κρασιού υπάρχουν στη Φλωρεντία. Ορισμένα έχουν μετατραπεί σε κουδούνια και θυρίδες αλληλογραφίας, ενώ η πλειοψηφία τους έχει χτιστεί.

Πηγή: Messy Nessy / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.