ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το έντομο με την προβοσκίδα!

Είναι από τα πιο περίεργα και επικίνδυνα στον κόσμο!

Πρόκειται για ένα έντομο που καταστρέφει δεκάδες είδη φυτών και δέντρων, ενώ σύμφωνα με τους Ινδιάνους του Αμαζονίου, το δάγκωμα του μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Τα Λάντερφλαϊς (Lanternflies) ή έντομα των φυτών, όπως τα λένε, ζουν κυρίως, στις τροπικά δάση του πλανήτη. Χαρακτηριστικό τους, εκτός από τα πολλά χρώματα στο σώμα τους, είναι η μύτη του που μοιάζει με προβοσκίδα.

Τα μεγαλύτερα από αυτά μπορούν να φτάσουν σε μήκος μέχρι και οκτώ εκατοστά και γεννούν χιλιάδες αυγά. Πολλά είδη Lanternflies έχουν έντονα και λαμπερά χρώματα, γι΄αυτό το λόγο ορισμένοι εντομολόγοι θεωρούν ότι λάμπουν και στο σκοτάδι.

Οι «προβοσκίδες» τους λειτουργούν σαν καλαμάκια, για να τους βοηθήσουν να μπουν στο φλοιό δέντρων και να ρουφήξουν τους χυμούς τους.

Με αυτό τον τρόμο αυτό το περίεργο έντομο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να «σκοτώσει» έως και 70 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικά σημαντικών σταφυλιών, σε αμπέλια για κρασί, των οπωροφόρων δέντρων, ακόμα και αυτών που χρησιμοποιούνται για ξυλεία.

Εκτός από τις περιοχές του Αμαζονίου εγγενή είναι στην Κίνα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, ενώ έχει γίνει «εισβολή» τους στη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, μάλιστα, μια περιοχή στην Πενσιλβανία έχει μπει σε καραντίνα, καθώς το 2014 εντοπίστηκαν Lanternflies. Αλλά, φαίνεται ότι το μέτρο αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, γιατί μικροί πληθυσμοί τους βρέθηκαν και σε άλλες πολιτείες, όπως Νέα Υόρκη, Ντελάγουερ και Βιρτζίνια.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.