ΜΟΥΣΕΙΑ

Σπάνια μαξιλάρια από πορσελάνη!

Τα χρησιμοποιούσαν πλούσιοι Κινέζοι και βασιλιάδες!

Ένας υπνάκος μπορεί να απαιτεί μαλακό μαξιλάρι, ωστόσο, οι αρχαίοι Κινέζοι που είχαν υψηλές κοινωνικές θέσεις και χρήματα, προτιμούσαν μαξιλάρια φτιαγμένα από πορσελάνη!

Σε ένα μουσείο που δημιουργήθηκε πάνω από το μαυσωλείο του βασιλιά Νανιουέ (Nanyue), ο οποίος είχε ταφεί στον χώρο αυτόν πριν από 2.000 χρόνια, εκτίθενται περισσότερα από 200 αρχαία κεραμικά μαξιλάρια.

Ο ύπνος σε μαξιλάρια από πορσελάνη ήταν μια τάση η οποία διήρκεσε αρκετούς αιώνες, αλλά έφθασε στην κορυφή της δημοτικότητας, μεταξύ των μεσαίων και ανώτερων τάξεων, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (618 έως 907) και της Δυναστείας των Σονγκ (960-1279).

Ωστόσο, δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για αυτή την περίεργη πρακτική. Υπάρχουν μερικές θεωρίες για τον λόγο που οι αρχαίοι Κινέζοι κοιμόντουσαν σε τόσο σκληρά και φαινομενικά δυσάρεστα, για τον ύπνο, προσκέφαλα.

Ο ένας λόγος είναι ότι πιθανόν αυτά τα περίεργα μαξιλάρια να τους κρατούσαν δροσερούς τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, της νότιας Κίνας.

Μια άλλη θεωρία λέει πως μπορεί να πίστευαν ότι υπήρχαν οφέλη για την υγεία, όπως ότι οδηγούσαν το σώμα σε μια καλύτερη στάση ύπνου, έκαναν καλό στα μάτια ή ακόμα, ότι μπορούσαν να επηρεάσουν τα όνειρα.

Πέρα από όλα αυτά, τα μαξιλάρια από πορσελάνη χρησιμοποιούνταν και σαν διακοσμητικά, καθώς είχαν χαραγμένα περίπλοκα σχέδια που χρειάζονταν εξαιρετικές δεξιότητες για να δημιουργηθούν, και είχαν συμβολισμούς.

Για παράδειγμα, πίστευαν ότι τα λιοντάρια σε ένα μαξιλάρι απομακρύνουν τα κακά πνεύματα. Οι δράκοι προορίζονταν γοα να προστατεύουν βασιλείς και αριστοκράτες. Τα λουλούδια του λωτού ή σχήματα μωρών ήταν συχνά γαμήλια δώρα με τις ελπίδες απόκτησης παιδιών.

Ακόμα, ορισμένα προσκέφαλα ήταν χαραγμένα με ποιήματα ή φιλοσοφικά αποσπάσματα. Αλλά η δημοτικότητα των κεραμικών μαξιλαριών άρχισε να μειώνεται από τη δυναστεία των Μινγκ, όταν εμφανίστηκαν καλύτερα και πιο μαλακά.

Σήμερα, τα μαξιλάρια από πορσελάνη είναι ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα, και εκτίθενται στον τρίτο όροφο του μουσείου πάνω από τον τάφο του Nanyue.

Ο τάφος βρέθηκε τυχαία το 1983,  στο κέντρο της πόλης Κουανγκτσόου(Guangzhou). Ήταν εντελώς άθικτος, και  γεμάτος με αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ο βασιλιάς Nanyue Zhao Mo κυβέρνησε από το 137 έως το 122 π.Χ. και ήταν ο δεύτερος από τους πέντε ηγέτες του βασιλείου Nanyue.

Το σώμα του ήταν ντυμένο με ένα σπάνιο και αξιοθαύμαστο ταφικό κοστούμι, αποτελούμενο από περισσότερα από 2.200 ορθογώνια κομμάτια νεφρίτη, ραμμένα με μεταξωτό νήμα.

Δίπλα στον τάφο, υπήρχαν ξένα αντικείμενα, όπως κορώνες από ελεφαντόδοντο από την Αφρική και λιβάνι από ασιατικές χώρες, κάτι που υποδηλώνει ότι η Guangzhou  ήταν μια στάση κατά μήκος του αρχαίου δρόμου του μεταξιού.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.