ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι σαύρες με το πράσινο αίμα!

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως τα πλάσματα εξελίχθηκαν.

Εικόνα Christopher Austin

Ορισμένες σαύρες έχουν ένα παράξενο μυστικό: στις φλέβες τους ρέει πράσινο αίμα, που είναι τοξικό! Κι αυτό κάνει τους μύες, τα οστά, τις γλώσσες και το εσωτερικό του στόματος να φαίνονται πράσινα.

Το χρώμα οφείλεται στα υψηλά επίπεδα μιας τοξίνης, η οποία ονομάζεται χολοπρασίνη (biliverdin). Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται στη χολή και είναι επίσης υπεύθυνη για την πρόκληση ίκτερου.

«Οι σαύρες θα έπρεπε να είναι νεκρές», σχολίασε ο Χρίστοφερ Όστιν (Christopher Austin), από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ, ο οποίος τις μελέτησε για δεκαετίες.

Οι σαύρες αυτές ανήκουν σε έξι είδη που ζουν στο νησί της Νέας Γουινέας και πιστεύεται ότι προέρχονται από ένα μόνο πρόγονο. Ωστόσο, οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι το πράσινο αίμα εξελίχθηκε ανεξάρτητα σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, αφού αναπτύχθηκε αρκετές φορές, δείχνει ότι η παρουσία του δεν είναι ατύχημα.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον λόγο γιατί αυτά τα ερπετά έχουν εξελίξει το αίμα τους. Η ομάδα του Όστιν εκτιμά ότι το τοξικό πράσινο αίμα παρέχει στα πλάσματα κάποια προστασία από την ελονοσία.

Είναι γνωστό ότι υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα της χολοπρασίνης στο ανθρώπινο αίμα καταστρέφουν τα παράσιτα της ελονοσίας. Σύμφωνα με τον Όστιν, υπάρχουν εκατοντάδες είδη ελονοσιακών παρασίτων που μολύνουν τις σαύρες, οπότε χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να έχουν σ΄ αυτόν τον πόλεμο.

Ομως, αυτές οι σαύρες εξακολουθούν να προσβάλλονται από ελονοσία. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ίσως να υπήρξε μία εξελικτική κούρσα εξοπλισμών, κατά την οποία οι σαύρες συνέχισαν να αυξάνουν τα επίπεδα της χολοπρασίνης, ενώ τα παράσιτα γίνονταν πιο ανθεκτικά.

Μεταξύ των σπονδυλωτών, υπάρχουν κάποιοι βάτραχοι και ψάρια με πράσινο αίμα, όπως ο βάτραχος Chiromantis samkosensis, ο οποίος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2007. Στα μη σπονδυλωτά, το αίμα μπορεί να είναι κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μοβ ή μπλε.

Το ανθρώπινο αίμα μετατρέπεται σε σκούρο πράσινο στην περίπτωσης μιας σπάνιας κατάστασης (sulphaemoglobinaemia), η οποία είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Υποβρύχια, το κόκκινο αίμα εμφανίζεται σαν πράσινο σε βάθη 20 μέτρων ή και περισσότερο, αν παρατηρηθεί κάτω από το φως που προέρχεται από την επιφάνεια.

Πηγή: New Scientist / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.