ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κύμα «τέρας» στον Νότιο Ωκεανό!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να μην ήταν το πιο μεγάλο.

Εικόνα Unsplash

Το απόγευμα της 9ης Μαΐου, ένα πλωτός μετεωρολογικός σταθμός που βρισκόταν κοντά στο ακατοίκητο νησί Κάμπελ, στον Νότιο Ωκεανό, κατέγραψε ένα κύμα ύψους 23,8 μέτρων στη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας.

Αυτό ξεπέρασε ένα κύμα, ύψους 22,03 μέτρων, το οποίο είχε εντοπιστεί νότια του αυστραλιανού κράτους της Τασμανίας το 2012.

Ο Νότιος Ωκεανός είναι γνωστός για τη μεγάλη δραστηριότητα των καταιγίδων, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολο να μετρηθούν τα κύματα.

Το κύμα «τέρας», που ισοδυναμούμε με «οκτώ ορόφους» ενός κτιρίου (!), δημιουργήθηκε από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης και 65 ανέμους, σύμφωνα με τον Δρ Τομ Ντούραντ (Tom Durrant), από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας (MetService).

Γράφημα MeteoOcean

«Είναι ένα πολύ συναρπαστικό γεγονός και γνωρίζουμε ότι είναι το μεγαλύτερο κύμα, που καταγράφηκε ποτέ στο νότιο ημισφαίριο», τόνισε.

Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κύμα, είναι η πιθανότητα να μην ήταν το πιο μεγάλο! Κι αυτό, γιατί ο μετεωρολογικός σταθμός είναι ηλιακός και έχει αρκετή ισχύ, για να μετρά τις συνθήκες του ωκεανού για μόλις 20 λεπτά κάθε τρεις ώρες.

Ο Δρ Ντούραντ είπε ότι δεν αποκλείεται να δημιουργήθηκαν ακόμη μεγαλύτερα κύματα, ίσως και πάνω από 25 μέτρα ύψος, αλλά δεν καταγράφηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νότιος Ωκεανός αποτελεί μια μοναδική θαλάσσια λεκάνη και είναι ο λιγότερο μελετημένος παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνει το 22% της παγκόσμιας ωκεάνιας ζώνης.

Εικόνα Unsplash

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δεν διαθέτει επίσημα αρχεία για ύψη μεμονωμένων κυμάτων, αλλά αυτό που ονομάζει «σημαντικό ύψος κύματος», με άλλα λόγια το μέσο ύψος μιας διαδοχής κυμάτων.

Το πιο μεγάλο «σημαντικό ύψος κύματος» μέχρι σήμερα καταγράφηκε το 2016 στον Βόρειο Ατλαντικό κι έφτανε τα 19 μέτρα.

Εικόνα από το «κύμα τέρας» δεν υπήρξε, ωστόσο δείτε τι ακραίες συνθήκες επικρατούν σε «βαριές» θάλασσες στον Νότιο Ωκεανό, στο βίντεο με το πλοίο που ακολουθεί.

Βίντεο Hot newschannel

Πηγές: BBC και Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.