ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οπτικές ψευδαισθήσεις στη φύση

Δώδεκα φυσικές αυταπάτες, οι οποίες θα σας κάνουν να ρίξετε μια δεύτερη ματιά.

Από έναν υποβρύχιο καταρράκτη στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι μια σουρεαλιστική σκηνή στη Ναμίμπια, άλλες δέκα περιπτώσεις οπτικών φαινομένων και ψευδαισθήσεων προκαλούν το ενδιαφέρον και τραβούν την προσοχή.

Αυτή η εικόνα δεν είναι σουρεαλιστική ζωγραφική αλλά μια φωτογραφία του Deadvlei (Ντεντβάιλ), που σημαίνει «νεκρός βάλτος», στη Ναμίμπια. Οι σκελετοί δέντρων, ηλικίας 900 ετών, δεν αποσυντίθενται, επειδή είναι πολύ στεγνοί. Τέτοιες φωτογραφίες συνήθως λαμβάνονται από πολύ μικρή γωνία, ώστε οι αμμόλοφοι και το πορτοκαλί χρώμα από τον ήλιο, να παραπέμπουν σε ζωγραφισμένο σκηνικό.

Αυτός ο «υποβρύχιος καταρράκτης» δεν είναι ό,τι δείχνει. Κατά μήκος της ακτογραμμής του Μαυρικίου φαίνεται ότι υπάρχει ένας ποταμός, ο οποίος ρέει κάτω από τα τυρκουάζ νερά του Ινδικού Ωκεανού. Αν και υπάρχουν υποβρύχιοι καταρράκτες, αυτό δεν είναι. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με υποβρύχιο οροπέδιο.

Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο και βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία. Καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού κι όταν βρέχει, μετατρέπεται σε μια γιγαντιαία αντανακλαστική επιφάνεια.

Κάθε χρόνο, κάπου στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το ηλιοβασίλεμα «χτυπάει» τον καταρράκτη στο Εθνικό Πάρκο των ΗΠΑ Γιοσέμιτι σε μια συγκεκριμένη γωνία, με αποτέλεσμα να τον φωτίζει. Με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, το νερό «ανάβει» σε ένα φωτεινό πορτοκαλί και κόκκινο σαν να είναι φωτιά.

Τα κυματιστά μοτίβα σε αυτόν τον σχηματισμό βράχου καταρρίπτουν την αντίληψη για το βάθος. Το «Κύμα», όπως ονομάζεται, στην Αριζόνα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα. Και για να το επισκεφτεί κανείς, χρειάζεται να λάβει άδεια περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Αυτή η γιγαντιαία φιγούρα είναι ένα φυσικό οπτικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται Brocken Spectre (το φάντασμα του Μπρόκεν). Συμβαίνει όταν η σκιά ενός παρατηρητή πέσει πάνω στην επιφάνεια νεφών ή μιας πυκνής ομίχλης. Το «κεφάλι» της μεγεθυμένης φιγούρας περιβάλλεται συχνά από δαχτυλίδια στα χρώματα του ουράνιου τόξου, τα οποία δημιουργούνται μόλις το φως του ήλιου πέσει σε μικροσκοπικά σταγονίδια νερού, αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα και διασκορπισμένα πίσω από τον παρατηρητή. Οι συχνές ομίχλες στο Μπρόκεν, βουνό στη Γερμανία, δημιούργησαν έναν τοπικό θρύλο, από τον οποίο το φαινόμενο αντλεί το όνομα.

Στη θάλασσα καμιά φορά τα αντικείμενα από απόσταση φαίνονται σαν να επιπλέουν πάνω από τον ορίζοντα. Πρόκειται για το οπτικό φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα, το οποίο οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή: Όταν ο καιρός είναι ήπιος, η αλληλεπίδραση μεταξύ του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να δράσει ως διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο. Η Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα.

Είναι πολύ εύκολο να περάσεις αυτές τις οφθαλμαπάτες για νερό στην έρημο. Ο αντικατροπτισμός δημιουργείται, όταν ο αέρας κοντά στον ωκεανό ή στην επιφάνεια της γης είναι πολύ πιο ζεστός από τον αέρα πάνω από αυτόν. Το φως που διέρχεται από αυτά τα στρώματα αέρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση.

Στις καυτές μέρες οι δρόμοι μοιάζουν σαν να είναι υγροί. Πρόκειται για άλλο ένα φαινόμενο αντικατοπτρισμού. Όπως ακριβώς η άμμος στην έρημο, οι δρόμοι συγκρατούν τη θερμότητα και ζεσταίνουν τον αέρα από πάνω τους. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται εσφαλμένα μια οφθαλμαπάτη του ουρανού, όπως το νερό στο έδαφος που αντανακλά το φως.

Οι τρεις ήλιοι είναι μια ψευδαίσθηση, η οποία συμβαίνει όταν το φως διαθλάται πάνω στους κρυστάλλους πάγου. Καθώς οι κρύσταλλοι λιώνουν κάθετα, το φως του ήλιου διαθλάται οριζοντίως και δημιουργούνται οι «ήλιοι φαντάσματα», όπως λέγονται. Το φαινόμενο ονομάζεται παρήλιο, και οι δύο πρόσθετοι ήλιοι, που νομίζεις πως υπάρχουν, βρίσκονται στην περιφέρεια ενός κύκλου, τον οποίο δημιουργεί ο ήλιος και μοιάζει με τέλειο φωτοστέφανο.

Τα φακοειδή σύννεφα, που παραπέμπουν σε δίσκους, έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου και σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όταν πνέουν ισχυροί και υγροί άνεμοι σε βουνοκορφές με ανώμαλο έδαφος. Εμφανίζονται κυρίως τον χειμώνα και την άνοιξη.

Αυτός ο σκώρος έχει φτερά που μοιάζουν με το κεφάλι ενός φιδιού. Είναι ο σκώρος της πεταλούδας άτλας. Πέφτει στο έδαφος και αποκτά αυτήν την εμφάνιση, όταν αισθανθεί ότι απειλείται, για να τρομάξει τους εχθρούς του.

Πηγή: IFL Science! / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.