ΤΟΠΟΙ

Τα νησιά της παλίρροιας!

Όταν η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σκεπάζονται από νερό!

Βρίσκονται στη ρηχή Θάλασσα Βάντεν (Wadden Sea), που καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική άκρη της Βόρειας Θάλασσας, κατά μήκος των ακτών από τη Δανία μέχρι τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Ακριβώς έξω από τη βορειοδυτική ακτή της Γερμανίας, στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, υπάρχει μια σειρά από δέκα νησάκια, που είναι γνωστά ως Χάλιγκεν (Halligen) ή Χάλιγκ (Hallig).

Τα νησιά Hallig απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, οπότε κάθε χειμώνα, όταν αρχίζουν τα παλιρροϊκά ρεύματα της Wadden, τα νησιά σκεπάζονται από το νερό.

Κατά τον Μεσαίωνα, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός νησιών, αλλά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολλά από αυτά τα ακατοίκητα νησάκια εξαφανίστηκαν για πάντα κάτω από τα κύματα.

Τα νησιά που υπάρχουν σήμερα είναι αραιοκατοικημένα και τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω σε τεχνητά αναχώματα για να μην τα σκεπάζει το νερό της παλίρροιας. Μια αρχαία τεχνική που ακολουθούσαν και οι Βίκινγκ.

Ορισμένα από αυτά τα Hallig συνδέονται με την ενδοχώρα με μονοπάτια και στενές σιδηροδρομικές γραμμές, πάνω στις οποίες οι κάτοικοι μπορούν να οδηγήσουν μικροσκοπικά ιδιωτικά τρένα.

Κάθε νησιώτικο σπίτι έχει το δικό του βαγόνι. Αρχικά κινούνταν με αιολική ενέργεια, αλλά σήμερα λειτουργούν με πετρέλαιο.

Η κτηνοτροφία και ο τουρισμός αποτελούν τα κύρια μέσα διαβίωσης των κατοίκων. Πολλά νησιά προσφέρουν περιπάτους στο παλιρροϊκό επίπεδο, ένα δημοφιλές χόμπι για Ολλανδούς και Γερμανούς.

Από τα δέκα νησάκια, μόνο πέντε κατοικούνται σήμερα, ενώ τα υπόλοιπα είναι μέρος του εθνικού πάρκου Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.