ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πιο μοναχικό δέντρο στον κόσμο ψάχνει τον έρωτά του

Είναι το τελευταίο του είδους στον πλανήτη μας.

Το παράξενο δέντρο βρίσκεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο θερμοκήπιο «Temperate House», στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Κιου, στο Λονδίνο. Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με έναν εντυπωσιακό φοίνικα. Όμως, είναι σπάνιο και με την ιστορία του να χάνεται στους αιώνες.

Το μεγαλύτερο βικτοριανό θερμοκήπιο στον κόσμο, το οποίο χρονολογείται από το 1863, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις αρχές Μαΐου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, που ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2013.

Σήμερα, φιλοξενεί περίπου 10.000 φυτά από τις εύκρατες περιοχές της Γης, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Ενα από αυτά είναι το σάικαντ (cycad) Εσεφαλάρτος γουντιάι (Encephalartos woodii). Δεν υπάρχει στη φύση αλλά μόνο σε βοτανικούς κήπους και ιδιωτικές συλλογές.

Αποκαλείται το πιο μοναχικό δέντρο στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχουν θηλυκά δέντρα του είδους του να αναπαραχθεί. Όσα σώζονται, είναι αρσενικά και κλώνοι, ενώ οι μέχρι τώρα αποστολές για την εξέρευση ενός συντρόφου, απέβησαν άκαρπες.

Το Encephalartos woodii κάποτε κυριάρχησε στον πλανήτη, κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας περιόδου. Σήμερα, έχει μείνει ένα και μόνο αρσενικό δείγμα. Συλλέχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, από τη Νότια Αφρική.

Βίντεο Great Big Story

Πηγή: Telegraph / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.