ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πύργοι καλυμμένοι με άλγη

Καλλιέργεια μικροφυκών σε γυάλινα πάνελ.

Το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο «XTU Architects» παρουσίασε μια πρόταση για τέσσερις γυάλινους πύργους στην πόλη της ανατολικής Κίνας, Χανγκτσόου, με τις προσόψεις τους να καλύπτονται από πάνελ άλγης.

Τα φύκια παρέχουν φυσική μόνωση, αλλά και αντισταθμίζουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του κτιρίου με απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την παραγωγή οξυγόνου. «Η καλλιέργεια των μικροφυκών στην πρόσοψη του κτιρίου, είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από την XTU εδώ και αρκετά χρόνια», επισήμαναν οι αρχιτέκτονες.

Η μηχανική εταιρεία Arup πρωτοστάτησε στις προσόψεις με άλγη πριν από πέντε χρόνια, με το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής φυκιών στον κόσμο να βρίσκεται στο Αμβούργο της Γερμανίας. Εκτός από τη σκιά, τα μικροφύκη που καλλιεργούνται στις γυάλινες περσίδες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι αρχιτέκτονες της XTU πρότειναν επίσης ότι στην περίπτωση των πύργων τα φύκια θα μπορούσαν να συγκομιστούν για χρήση στην ιατρική ή στα καλλυντικά. Τα φύκια κερδίζουν δημοτικότητα στα προϊόντα ομορφιάς χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ οι βλεννώδεις εκκρίσεις τους θεωρείται ότι έχουν ενυδατικές ιδιότητες.

Οι τέσσερις γυάλινοι πύργοι είναι θεματικοί, με τον πρώτο αφιερωμένο στη γαστρονομία, καθώς θα περιλαμβάνει εστιατόρια κι ένα πανοραμικό μπαρ. Ο δεύτερος πύργος θα διαθέτει ένα ξενοδοχείο, σπα και σαλόνι ομορφιάς. Ο τρίτος πύργος είναι αφιερωμένος στην τέχνη, και θα περιλαμβάνει γκαλερί και κατοικίες καλλιτεχνών, ενώ ο τελευταίος θα διαθέτει επιχειρήσεις με γραφεία.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.