ΖΩΗ

H κοιλάδα των τελεφερίκ!

Δεν υπάρχουν για τουριστικούς λόγους, αλλά για καθημερινές ανάγκες!

Στην κοιλάδα του Ένγκελμπεργκ (Engelberg), στην Ελβετία, 30 χιλιόμετρα νότια της Λουκέρνης, οι επισκέπτες βλέπουν πολύχρωμα τελεφερικ, διαφόρων μεγεθών, να ανεβοκατεβαίνουν στις πλαγιές των βουνών.

Για τις αγροτικές οικογένειες της περιοχής τα τελεφερίκ αυτά δεν κατασκευάστηκαν για διακοπές, για μεταφορά σκιέρ ή για να θαυμάσει κανείς της θέα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή τους ζωή.

Με αυτά γίνονται, εδώ και δεκαετίες, οι βασικές μεταφορές προμηθειών, προϊόντων που παράγουν, όπως γαλακτοκομικών, διαφόρων υλικών, ακόμα και ζώων.

Και, βέβαια, κάνουν χρέη μέσων μεταφοράς για τους κατοίκους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην κοντινότερη πόλη.

Τα τελεφερίκ πρέπει να περνούν από ετήσιους ελέγχους κρατικών φορέων για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και κάθε πέντε χρόνια υποβάλλονται σε πλήρη αξιολόγηση ασφάλειας, με ακτίνες «Χ», για να διαπιστωθεί αν υπάρχει η παραμικρή ζημιά!

Αυτά τα τελεφερίκ των αγροτών αναπτύχθηκαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφέρουν τις προμήθειες και τα υλικά τους στα χωράφια των Άλπεων, καθώς και μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για μετακινήσεις, καθώς δεν υπήρχαν δρόμοι.

Τα τελεφερίκ σύντομα έγιναν κοινόχρηστα, καθώς τα μοιράζονταν όλοι οι αγρότες που ζούσαν στην κοιλάδα. Με τα χρόνια δημιουργήθηκαν δρόμοι, αλλά οι κάτοικοι δεν τα αποχωρίζονται, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια και από 100 έχουν μείνει 40.

Παράλληλα, έχουν μετατραπεί σε οχήματα μεταφοράς για τουρίστες πεζοπόρους, που τα χρησιμοποιούν για να ανέβουν στα δάση, με ένα μικρό αντίτιμο.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.