ΤΟΠΟΙ

Το γραφικό κάθετο τελεφερίκ!

Είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης.

Στη Βουδαπέστη, στον λόφο του κάστρου της Βούδας, βρίσκεται το ιστορικό τελεφερίκ Μπουνταβάρι Σικλό (Budavári Sikló), το οποίο ακολουθεί μια διαδρομή με κλίση 40 μοιρών, προσφέροντας μοναδική θέα στους επιβάτες.

Αυτή η εντυπωσιακή σιδηροδρομική γραμμή χτίστηκε το 1870 ανεβαίνοντας σε ένα ύψος 100 μέτρων, και ήταν το δεύτερο τελεφερίκ της Ευρώπης, προσφέροντας πανοραμική θέα του Δούναβη και της δυτικής πλευράς της πόλης.

Για τα επόμενα 70 χρόνια, τα κλιμακωτά βαγόνια έκαναν τη διαδρομή συνεχώς, συγκεντρώνοντας 1,5 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Όμως, το τελεφερίκ καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στους βομβαρδισμούς της Βουδαπέστης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, η πρόσβαση στο κάστρο γινόταν με λεωφορεία, ωστόσο οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί εκ νέου το εντυπωσιακό τελεφερίκ, καθώς είχαν γλυτώσει από τις βόμβες αρκετά τμήματα της γραμμής.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος, αλλά το 1986 ο μικρός σιδηρόδρομος, άρχισε και πάλι τη λειτουργία του, ενώ το 1987 ολόκληρη η περιοχή του κάστρου της Βούδας, συμπεριλαμβανομένου του Budavári Sikló, προστέθηκε στον κατάλογο των τόπων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.