ΕΡΕΥΝΑ

Εξωπλανήτης χωρίς κανένα σύννεφο!

Εχει μια υπέροχη μέρα καθημερινά, με καθαρό ουρανό και θερμοκρασίες που λιώνουν ασήμι.

Photo Credit Engine House

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Δρ Νικολάι Νικόλοφ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε την πρώτη ατμόσφαιρα πλανήτη, όπου δεν υπάρχουν σύννεφα!

Πρόκειται για τον «WASP-96b», ο οποίος είναι ένας καυτός αέριος γίγαντας, παρόμοιος με τον Κρόνο στη μάζα και κατά 20% μεγαλύτερος από τον Δία. Βρίσκεται 980 έτη φωτός μακριά από τη Γη,  στο νότιο αστερισμό του Φοίνικα και κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο.

Οι αστρονόμοι μελέτησαν την ατμόσφαιρα του «WASP-96b», με τη χρήση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, όταν ο εξωπλανήτης πέρασε μπροστά από το αστέρι του.

Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να μετρήσει τη μείωση του φωτός του αστέρα που προκαλείται από τον πλανήτη και την ατμόσφαιρά του και συνεπώς, να καθορίσει την ατμοσφαιρική σύνθεση του «WASP-96b».

Όπως ακριβώς τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ατόμου είναι μοναδικά, έτσι τα άτομα και τα μόρια έχουν ένα μοναδικό φασματικό χαρακτηριστικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει την παρουσία τους σε ουράνια αντικείμενα. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, το φάσμα του εξωπλανήτη έδειξε ένα πλήρες αποτύπωμα νατρίου, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο σε μια ατμόσφαιρα χωρίς σύννεφα.

«Ο WASP-96b είναι ο μοναδικός εξωπλανήτης, ο οποίος φαίνεται να είναι εντελώς χωρίς σύννεφα και παρουσιάζει μια τόσο ξεχωριστή υπογραφή νατρίου, καθιστώντας τον ως σημείο αναφοράς για τον χαρακτηρισμό», δήλωσε ο Δρ Νικόλοφ.

Το νάτριο είναι το έβδομο πιο κοινό στοιχείο στο Σύμπαν. Στη Γη, οι ενώσεις νατρίου, όπως το αλάτι, προσδίδουν στο θαλασσινό νερό την αλμυρή γεύση και το λευκό χρώμα των αλατιού σε ερήμους. Στη ζωή των ζώων, το νάτριο είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την καρδιακή δραστηριότητα και το μεταβολισμό.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Βίντεο ZME Science/Credit Ernst de Mooij

Πηγή: EurekAlert! / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.