ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τοξική τέχνη!

Συντριβάνι που βγάζει υδράργυρο!

Ένα συναρπαστικό, συμβολικό και ταυτόχρονα θανατηφόρο έργο τέχνης φιλοξενείται στο ίδρυμα Joan Miró, στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για μια απλή, σχεδόν παιδική δημιουργία, η οποία αποτελείται από μια αντλία που απελευθερώνει υγρό υδράργυρο σε μια σειρά από καμπύλες αλουμινένιες γούρνες. Το τοξικό υγρό πέφτει πάνω σε δύο κατασκευές σαν κουπιά και καταλήγει σε μια κυκλική πισίνα.

Το περίεργο έργο ονομάζεται «Almaden», από το όνομα μιας μικρής πόλης που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης, στην Ισπανία. Εκεί, για περισσότερο από δύο χιλιετίες, γινόταν η εξόρυξη υδραργύρου με την Αλμαντέν να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υδραργύρου στον κόσμο.

Η Almadén ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους που χρησιμοποίησαν το ορυκτό ως χρωστική ουσία για τη ζωντανή κοκκινωπή απόχρωση του. Αργότερα, ο υδράργυρος βρήκε χρήση στα κινέζικα φάρμακα, καθώς θεωρήθηκε ότι η κατάποση του υγρού έδινε στους άνδρες μακροζωία, ακόμη και αθανασία, άσχετα αν συνέβαινε το αντίθετο.

Πολλοί Κινέζοι αυτοκράτορες και ευγενείς πέθαναν από δηλητηρίαση υδραργύρου κατά τη διάρκεια των αιώνων, αντί να γίνουν αθάνατοι. Εκείνη την εποχή η τοξικότητα του υδραργύρου δεν ήταν κατανοητή.

Το μέταλλο χρησιμοποιείτο συχνά σε πολλές βιομηχανικές διεργασίες, όπως η παραγωγή καπέλων στην Αγγλία του 18ου και 19ου αιώνα. Βέβαια, πολλοί εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα παρουσίαζαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως γίνονταν ευερέθιστοι, είχαν απώλεια μνήμης, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις.

Η αξία του υδραργύρου αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο υδράργυρος βοηθούσε στον καθαρισμό του χρυσού και του ασημιού, δημιουργώντας ένα πολύτιμο κράμα.

Η ζήτηση για υδράργυρο αυξήθηκε, όπως και η σημασία της Almaden ως κέντρο εξόρυξης και βιομηχανίας, όπου γινόταν η εξόρυξη του ορυκτού με καταναγκαστική εργασία.

Τόσο τρομερές τρομερές ήταν οι συνθήκες δουλειάς στα ορυχεία, που πολλοί γονείς σκότωσαν τα παιδιά τους για να μην πάνε να δουλέψουν εκεί.

Μετά τον ισπανικό εμφύλιο τα στρατεύματα του Φράνκο πολιόρκησαν την πόλη για να αποκτήσουν τον έλεγχο των ορυχείων, προκειμένου να κατασκευάσουν όπλα.

Σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τη διεθνή υποστήριξη, η δημοκρατική κυβέρνηση ανέθεσε στον καλλιτέχνη Αλεξάντερ Κάλντερ (Alexander Calder) να δημιουργήσει ένα μνημείο που να καταγγέλλει την πολιορκία της Almaden. Το συντριβάνι υδραργύρου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1937 στο Παρίσι.

Αργότερα, δωρίστηκε στο Ίδρυμα Joan Miró, όπου κάποτε ήταν ανοικτό και προσβάσιμο. Σήμερα, βρίσκεται μέσα σε μια γυάλινη προθήκη, για να προστατεύσει τους επισκέπτες από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις που προέρχονται από το σιντριβάνι.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.