ΕΡΕΥΝΑ

Εξωπλανήτης με ήλιο στην ατμόσφαιρα

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτό το στοιχείο σε πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος.

Photo Credit ESA/Hubble, NASA, M. Kornmesser

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής την Τζέσικα Σπέικ (Jessica Spake) από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» (Χαμπλ), για να ανακαλύψει το ήλιο στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη WASP-107b.

«Το ήλιο είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο στοιχείο του σύμπαντος μετά το υδρογόνο και ένα από τα βασικά συστατικά των πλανητών Δία και Κρόνου στο ηλιακό μας σύστημα», τόνισε η Σπέικ, επισημαίνοντας πως «μέχρι σήμερα, ήλιο δεν είχε ανιχνευθεί σε εξωπλανήτες παρά τις έρευνες».

Οι αστρονόμοι έκαναν αυτήν την ανίχνευση, αναλύοντας το υπέρυθρο φάσμα της ατμόσφαιρας του WASP-107b, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα την έρευνα, η οποία στηριζόταν προηγουμένως στη μελέτη του φάσματος σε υπεριώδη και οπτικά μήκη κύματος.

Η νέα τεχνική δείχνει ότι οι ατμόσφαιρες των εξωπλανητών μπορούν να μελετηθούν και σε μεγαλύτερα μήκη κύματος. «Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούν υπεριώδες φως, περιορίζονται στους πλησιέστερους εξωπλανήτες», παρατήρησε η Σπέικ.

Ο WASP-107b είναι ένας γίγαντας αερίου, περίπου στο ίδιο μέγεθος με τον Δία αλλά διαθέτει μόλις το 12% της μάζας του. Η ατμόσφαιρά του εκτείνεται σε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει σημαντικό μέρος των αερίων του.

Ο εξωπλανήτης βρίσκεται κάπου 200 έτη φωτός μακριά από τη Γη και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από το άστρο του κάθε έξι γήινες μέρες.

Βίντεο HubbleESA

Πηγή: Science Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.