ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Έβερεστ δεν είναι το πιο ψηλό βουνό στη Γη!

Με δεδομένο ότι ο πλανήτης μας δεν είναι επίπεδος.

Photo Credit Luca Galuzzi/Everest

Από το 1953, που ο σερ Έντμουντ Πέρσιβαλ Χίλαρι -Νεοζηλανδός ορειβάτης και εξερευνητής- πάτησε στην κορυφή του όρους Έβερεστ, χιλιάδες επιχειρούν να ζήσουν την περιπέτεια.

Το ΄Εβερεστ έχει γίνει δημοφιλές χάρη στον τίτλο του «υψηλότερου βουνού στον κόσμο», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι!

Σωστά διαβάζετε. Το πιο ψηλό βουνό είναι το Τσιμποράσο, ένα στρωματοηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στην Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού, στις Άνδεις.

Photo Credit Dabit100/Chimborazo

Η κορυφή του είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο της Γης κι επομένως το υψηλότερο βουνό από την άποψη της απόστασης.

Το Τσιμποράσο έχει ύψος 6.248 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο είναι μικρότερο κατά 2.600 μέτρα από αυτό του Έβερεστ. Όμως, όλα αλλάζουν αν η μέτρηση γίνεται με βάση το κέντρο της Γης.

Η Γη δεν είναι επίπεδη, καθώς διογκώνεται προς τα έξω στον ισημερινό και «ισιώνει» κοντά στους πόλους. Αυτό σημαίνει ότι τα βουνά κοντά στον ισημερινό είναι πιο ψηλά από άλλες περιοχές. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με το Τσιμποράσο.

Photo Credit  Kilobug/Chimborazo

Το Έβερεστ εκτείνεται σε απόσταση 6.382 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, ενώ το Τσιμποράσο, 6.384 χιλιόμετρα. Παρότι η διαφορά είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, αυτό σημαίνει τα πάντα όταν πρόκειται για τίτλους «στέμματος».

Ωστόσο, το Έβερεστ εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο βουνό των ορειβατών. Και αυτό έχει να κάνει με το πόσο σκληρή είναι η ανάβαση. Είναι γνωστό ότι οι ορειβάτες αποζητούν δύσκολες προκλήσεις.

Για να φτάσει κάποιος στην κορυφή του Έβερεστ, χρειάζεται έξι εβδομάδες εγκλιματισμού και εννιά ημέρες συνεχούς ανάβασης. Από την άλλη, το Τσιμποράσο απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες εγκλιματισμού και δύο ημέρες ορειβασίας!

Photo Credit commons.wikimedia/Everest

Το Έβερεστ λοιπόν είναι το πιο ψηλό βουνό, αν μετρηθεί όμως από το επίπεδο της θάλασσας.

Η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο Τσιμποράσο έγινε το 1880 από τον Έντουαρτ Βίμπερ και τους αδελφούς Λουίς και Ζαν-Αντουάν Καρρέλ. Αν και κάποιοι επικριτές υποστήριξαν ότι ο Βίλπερτ δεν έφτασε στην κορυφή, επανέλαβε την ανάβαση μαζί με δύο Εκουαδοριανούς από άλλη διαδρομή.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.