ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

«Πράσινη» σκηνή στη μέση της ερήμου!

Σουρεαλιστική κατασκευή, που λειτουργεί σαν όαση!

Μια σκηνή 50 τετραγωνικών μέτρων που διαφέρει από τις συνηθισμένες των βεδουίνων, σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Dina Haddadin και Rasem Kamal στην έρημο της Ιορδανίας.

Η σκηνή είναι ουσιαστικά ένα βιώσιμο νομαδικό περίπτερο, που ξεχωρίζει για το σουρεαλιστικό της σχέδιο, αλλά αποτελεί έναν τόπο ξεκούρασης για όσους την επισκέπτονται.

O σχεδιασμός της κατασκευής αντλεί την έμπνευση από τοπικά φυτά και κυρίως από τη μαύρη ίριδα, το εθνικό λουλούδι της Ιορδανίας.

Οι προσόψεις της σκηνής παραπέμπουν σε άγριο κάκτο, του οποίου η επιφάνεια προσαρμόζεται στις θερμές θερμοκρασίες χάρη στις ψυχρές πλευρές του.

Με παρόμοιο τρόπο, το νομαδικό περίπτερο σχεδιάσθηκε με τη χρήση πολλαπλών στρώσεων, που επικαλύπτονται, για να αποτρέπεται η υπερθέρμανση του εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η δομή της σκηνής περιλαμβάνει 96 χαλύβδινους σωλήνες, που καλύπτονται με ένα δέρμα από χοντρές υφαντές τρίχες κατσίκας, το οποίο παρέχει προστασία από τη ζέστη, αλλά και το κρύο.

Όταν βρέχει, οι ίνες διογκώνονται, με αποτέλεσμα οι μικροσκοπικές τρύπες στο ύφασμα να κλείνουν και το δέρμα να γίνεται πιο σφιχτό, ώστε να μην περνούν οι σταγόνες της βροχής.

Η κατασκευή ολοκληρώνεται με μια αυτοσυντηρούμενη δεξαμενή στην κορυφή από το νερό της βροχής ή την υγρασία, και χρησιμεύει για να προσφέρει ψύξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μετατρέποντας τη σκηνή σε μια φιλόξενη όαση.

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.