ΤΟΠΟΙ

Η κορυφή μιας βυθισμένης ηπείρου!

Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και λένε ότι δεν προέρχεται από την Ατλαντίδα!

Η Ball’s Pyramid είναι ένας κάθετος βράχος που προεξέχει από τη θάλασσα, και σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι ό,τι απέμεινε από ένα ηφαίστειο, το οποίο είχε σχηματισθεί πριν από περίπου 6,4 εκατομμύρια χρόνια.

Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού Λορντ Χάου (Lord Howe). Έχει ύψος 562 μέτρα, μήκος 1.100 και 300 μέτρα πλάτος. Στοιχεία, που τον κάνουν τον ψηλότερο ηφαιστειακό βράχο μέσα στη θάλασσα, σε όλο τον πλανήτη.

Η «πυραμίδα» ονομάστηκε έτσι από τον άνθρωπο που την ανακάλυψε το 1788, τον υποπλοίαρχο του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας, Χένρι Λιντμπερν Μπόλ (Henry Lidgbird Ball).

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βράχος είναι μόνο η κορυφή μιας «πυραμίδας» που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και όπως το νησί Lord Howe, είναι μέρος μιας βυθισμένης ηπείρου, της Ζηλάντια (Zealandia).

Αυτή η βυθισμένη ήπειρος στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, περιλαμβάνει τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Καληδονία και τα γύρω νησιά, ενώ έχει έκταση 5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ίση με τα 2/3 της Αυστραλίας, η οποία έχει έκταση 7,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Tο 94% της επιφάνειας της Ζηλάντια είναι βυθισμένο.

Οι γεωπιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη της από το 1995, μετά την ολοκλήρωση βαθυμετρικού χάρτη που αποτυπώνει ξεκάθαρα μία ανάγλυφη και στερεή επιφάνεια στο βυθό της θάλασσας.

Η Ζηλάντια εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 60 με 85 εκατομμύρια χρόνια, όταν απόκόπηκε από την Ανταρκτική και την Αυστραλία. Σήμερα μόνο το 6% παραμένει πάνω από το νερό, με τη μορφή κυρίως της Νέας Ζηλανδίας και της Νέας Καληδονίας.

Δορυφορικοί χάρτες που βασίζονται στη μέτρηση του βαρυτικού πεδίου της Γης, καθώς και αναλύσεις γεωλογικών δειγμάτων από το βυθό, δείχνουν ότι η Ζηλάντια δεν έχει σπάσει σε κομμάτια, αλλά παραμένει ανέπαφη και ενιαία κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Πηγή: Wikipedia / Εικόνες Wikimedia Commons / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.