ΖΩΗ

Τα ταχυδρομικά κιβώτια μπαγκέτας!

Σαν τα σπίτια για πουλιά, στη Γαλλική Πολυνησία.

Οι κάτοικοι των πολλών νησιών της υπερπόντιας κοινότητας της Γαλλίας, στο Νότιο Ειρηνικό, παίρνουν το ψωμί τους, κι άλλα αρτοσκευάσματα, από ένα ειδικό γραμματοκιβώτιο.

Άλλοτε είναι είναι μεταλλικά δοχειά κι άλλοτε ξύλινες κατασκευές. Ορισμένα από αυτά είναι μικρά, για να «στεγάσουν ψωμιά και γλυκά» και άλλα, βρίσκονται τοποθετημένα αρκετά ψηλά, προκειμένου να προστατεύουν τις τροφές από τα στοιχειά της φύσης.

Παρότι τα φρέσκα φρούτα και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν στην πολυνησιακή κουζίνα, οι μπαγκέτες έχουν ιδιαίτερη θέση λόγω της αποικιοκρατίας. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς τα «γραμματοκιβώτια ψωμιού» εμφανίστηκαν.

Σε αυτά δεν αφήνονται γράμματα κι όποιος θέλει να πάρει την αλληλογραφία του, πρέπει να πάει σε κάποιο γραμματοκιβώτιο στην πόλη. Σε αυτά υπάρχουν μόνο μπαγκέτες, κρουασάν κι άλλα αρτοσκευάσματα.

Οι κάτοικοι αφήνουν το ακριβές χρηματικό ποσό της τροφής από το βράδυ, μία ημέρα πριν την παράδοση. Το πρωί περνάει το αυτοκίνητο του φούρνου, παίρνει τα χρήματα, αφήνει το προϊόν και πατάει την κόρνα, για να ειδοποιήσει την άφιξή του.

Το σύστημα παράδοσης της μπαγκέτας δεν χρησιμοποιείται πια στα μεγάλα νησιά όπως η Ταϊτή, αν και τα γραμματοκιβώτια παραμένουν στις θέσεις τους σαν να περιμένουν τον φούρναρη. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σε αγροτικά τμήματα μικρότερων νησιών, όπου οι φούρνοι είναι μακριά από τα σπίτια.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.