ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η μεγαλύτερη «νεκρή ζώνη»

Υποβρύχια ρομπότ αποκάλυψαν ότι ο Κόλπος του Ομάν κρύβει ένα θανατηφόρο μυστικό!

Photo Credit Pixabay

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την πιο μεγάλη «νεκρή ζώνη» των ωκεανών στον κόσμο, η οποία καλύπτει μια περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος της Σκωτίας.

Προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι «χειρότερη από ό,τι φοβόταν», αφού δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οξυγόνο στον Κόλπο του Ομάν, το στενό που συνδέει την Αραβική Θάλασσα με το Στενό του Ορμούζ στη Μέση Ανατολή.

Για «τεράστια και αυξανόμενη νεκρή ζώνη», έκανε λόγο ο Δρ Μπάστιεν Κουέστ (Bastien Queste), από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. «Είναι ένα πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα», τόνισε, «με κακές συνέπειες και για τους ανθρώπους που βασίζονται στον ωκεανό για φαγητό και δουλειά».

Photo Credit UEA

Η έκταση της «νεκρής ζώνης» ενδέχεται να μεγάλωσε τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις απορροές από τη στεριά.

Οι νεκρές ζώνες επηρεάζουν επίσης τη χημική ανακύκλωση του αζώτου, προκαλώντας την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, ενός αερίου του θερμοκηπίου 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν δύο ρομπότ στον Κόλπο για οκτώ μήνες, προκειμένου να έχουν μία υποβρύχια εικόνα των επιπέδων του οξυγόνου. Αυτά ερεύνησαν μια περιοχή μέχρι χίλια μέτρα βάθος, στέλνοντας πίσω δεδομένα μέσω δορυφόρων.

Photo Credit UEA

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η περιοχή ήταν προηγουμένως απρόσιτη στους ερευνητές λόγω της πειρατείας και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι νεκρές ζώνες, οι οποίες είναι γνωστές και ως ζώνες ελάχιστου οξυγόνου, εμφανίζονται σε βάθη από 200 μέχρι 800 μέτρα σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Όμως, οι ερευνητές βρήκαν ψάρια στον Κόλπο του Ομάν να «συμπιέζονται» σε ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνεια του νερού.

Οι προσομοιώσεις υπολογιστών έδειξαν ότι το πρόβλημα θα χειροτερέψει με μεγαλύτερη μείωση οξυγόνου και αύξηση των νεκρών θαλάσσιων οργανισμών στον επόμενο αιώνα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letter.

Πηγή: Independent / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.