ΝΕΑ

Δρόμος φορτίζει ηλεκτρικά οχήματα καθώς κινούνται!

Λειτουργεί στα περίχωρα της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Ένας νέος δρόμος, ο οποίος επαναφορτίζει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων ενώ κινούνται, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, αναπτύχθηκε από την «eRoadArlanda», μία κοινοπραξία εταιρειών.

Περιλαμβάνει ένα σύστημα, με το οποίο η ενέργεια μεταφέρεται σε ειδικά σχεδιασμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, από ράγες στην επιφάνεια του δρόμου.

Μία σύνδεση με το κάτω μέρος του οχήματος γίνεται από έναν κινητό βραχίονα, ο οποίος ανιχνεύει αυτόματα πότε οι ράγες είναι κοντά και χαμηλώνει, προκειμένου να ξεκινήσει η φόρτιση.

Ηλεκτρικοί δρόμοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν εναέρια φόρτιση, παρόμοιοι με τους τρόπους με τους οποίους τροφοδοτούνται ορισμένα τρένα και τραμ, έχουν εγκατασταθεί ήδη στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Η κοινοπραξία «eRoadArlanda» λέει ότι το δικό της σύστημα φόρτισης είναι φθηνότερο, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που έχει εγκατασταθεί κάτι τέτοιο σε δημόσιο δρόμο. Ο πρόεδρός της Χανς Σελ (Hans Säll) επισήμανε ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσα δομή, λειτουργεί ταυτόχρονα για επιβατικά αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα, ενώ είναι πολύ διακριτικό από αισθητικής άποψης.

Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από κάθε όχημα, παρακολουθείται και χρεώνεται στον χρήστη ή στον ιδιοκτήτη του.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, η φόρτιση των οχημάτων εν κινήσει έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως η χρήση μικρότερων, άρα φθηνότερων, μπαταριών αλλά και μείωση των χώρων ηλεκτρικής φόρτισης κατά μήκος των εθνικών οδών.

Το πιλοτικό έργο χρηματοδοτήθηκε από κοινού από την κοινοπραξία και τη σουηδική κυβέρνηση, η οποία συνεισέφερε το 70% του κόστους.

Η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ηλεκτρικούς δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, με την «eRoadArlanda» να υπολογίζει το κόστος εγκατάστασης των σιδηροτροχιών σε λιγότερο από 1.6 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.