ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φυτά «κρύβονται» στο έδαφος για είκοσι χρόνια!

Αποκαλούνται «Ριπ Βαν Ουίνκλ».

Photo Credit Richard Shefferson / Ορχιδέα Κυπριπέδιο το πεδιλόμορφο, Εσθονία

Το όνομά τους προέκυψε από τον ήρωα ενός διηγήματος, τον Ριπ, ο οποίος ενώ περιπλανάται στα βουνά, πίνει ένα μαγικό ποτό, το οποίο θα τον κοιμίσει για είκοσι χόνια! Σ΄αυτό το χρονικό διάστημα, θα χάσει την Αμερικανική Επανάσταση.

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι πολλά είδη φυτών είναι ικανά να ζήσουν κάτω από το έδαφος για είκοσι χρόνια, επιτρέποντάς τα να επιβιώσουν σε δύσκολες στιγμές!

Διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών έχει διαπιστώσει ότι τουλάχιστον 114 είδη φυτών από διαφορετικές οικογένειες και τοποθεσίες στον κόσμο, μπορούν να επιβιώνουν υπό παρατεταμένη αδράνεια στο έδαφος, χωρίς να βλασταίνουν την άνοιξη.

Αυτή η «συμπεριφορά» παρατηρήθηκε σε πολλά είδη ορχιδέας και σε άλλους τύπους φυτών.

Οι λόγοι για τους οποίους τα φυτά εισέρχονται σε περίοδο αδράνειας διαφέρουν τόσο μεταξύ των ειδών όσο και μεταξύ των πληθυσμών του ίδιου είδους σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες.

Ειδικότερα, περιλαμβάνουν τον κίνδυνο να χαθούν μπουμπούκια και νέοι βλαστοί από τα φυτοφάγα ζώα, την εμφάνιση μιας κακής καλλιεργητικής περιόδου που εμποδίζει την ανάπτυξη επαρκών πόρων για την παραγωγή βλαστοκυττάρων το επόμενο έτος και τους χειμώνες, που όταν είναι ήπιοι, τα φυτά δεν αντιλαμβάνονται ότι έφτασε η άνοιξη!

Photo Credit Jakob Jilg, Wikipedia Commons

Οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι τα φυτά πέφτουν πιο συχνά σε αδράνεια σε ψυχρότερα γεωγραφικά πλάτη και υψηλότερα υψόμετρα, όπου η εποχή της καλλιέργειας είναι μικρότερη. Ωστόσο, διαψεύστηκαν. Αποδείχθηκε ότι ήταν πιο συνηθισμένη κοντά στον ισημερινό, όπου απειλές από παράγοντες όπως ασθένειες, ανταγωνισμούς από άλλες βλαστήσεις, φυτοφάγα ζώα και πυρκαγιές είναι πιο σοβαρές!

Ο Μάικλ Χάτσινγκς (Michael Hutchings), ομότιμος καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ κι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι πολλά από αυτά τα είδη έχουν ξεπεράσει την απώλεια ευκαιριών για φωτοσύνθεση στην περίοδο της αδράνειας, ιδίως με εξελισσόμενους μηχανισμούς, που τους επιτρέπουν να αποκτήσουν υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά από άλλα είδη στο έδαφος όπως τα μανιτάρια.

«Η μελέτη έχει αποκαλύψει κάποιες από τις συνθήκες υπό τις οποίες ενεργοποιείται η αδρανοποίηση, και τα εξελικτικά οφέλη μιας τέτοιας συμπεριφοράς», επισήμανε, «ωστόσο χρειάζονται ακόμη περισσότερες προσπάθειες, για να εξηγηθούν οι επιδράσεις παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες, οι απειλές από φυτοφάγα ζώα και ο ανταγωνισμός από άλλη βλάστηση για την απόφαση ενός φυτού να παραμείνει αδρανές».

Η μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρίτσαρντ Σέφερσον (Richard Shefferson), από το Πανεπιστήμιου του Τόκιο, είναι η πρώτη λεπτομερής ανάλυση των αιτιών, των οικολογικών λειτουργιών και της εξελικτικής σημασίας της αδράνειας των φυτών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από ένα μεγάλο αριθμό συνόλων δεδομένων και δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες έχει καταγραφεί η συμπεριφορά. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ecology Letters.

Πηγή: Science Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.