ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τα άλογα θυμούνται τα ανθρώπινα συναισθήματα!

Αναλόγως προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άλογα ανταποκρίνονται πιο θετικά σε ανθρώπους που έχουν δει στο παρελθόν να χαμογελούν και αντιθέτως, επιφυλάσσονται απέναντι σε εκείνους που θυμούνται με συνοφρυωμένο πρόσωπο!

Τα καινούργια ευρήματα στηρίζονται σε μια προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα άλογα μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ενός ατόμου.

Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι έχουν βρει πως τα ζώα όχι μόνο «διαβάζουν» την ανθρώπινη διάθεση, αλλά διαθέτουν και «μνήμη για το συναίσθημα», η οποία καθοδηγεί τις μελλοντικές τους αντιδράσεις.

Η Κάρεν ΜακΚόμπ (Karen McComb), συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμο του Σάσσεξ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι «τα άλογα όχι μόνο μπορούν να διαβάσουν τις ανθρώπινες εκφράσεις, αλλά θυμούνται και την προηγούμενη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, όταν το συναντήσουν αργότερα μέσα στη μέρα».

«Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τα άλογα έχουν μνήμη για το συναίσθημα».

Οι ερευνητές έδειξαν σε 21 άλογα μια φωτογραφία ενός ανθρώπινου προσώπου άλλοτε θυμωμένο κι άλλοτε ευτυχισμένο. Λίγες ώρες αργότερα, παρουσίασαν ζωντανά μπροστά τους το άτομο, με ουδέτερη συναισθηματική έκφραση.

Τα άλογα που είχαν δει την εικόνα του θυμωμένου προσώπου, στάθηκαν μακρύτερα από το άτομο, κοιτάζοντας με το αριστερό τους μάτι, το οποίο στέλνει πληροφορίες στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, όπου αντιμετωπίζονται πιθανές απειλές.

Τα άλογα που είχαν δει το ευτυχισμένο πρόσωπο, παρατηρούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το άτομο με το δεξί τους μάτι, το οποίο συνδέεται με το τμήμα του εγκεφάλου που εξειδικεύεται στις πιο θετικές αντιδράσεις.

«Γνωρίζουμε ότι τα άλογα είναι κοινωνικά και ευφυή ζώα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το θηλαστικό έχει αυτή τη συγκεκριμένη ικανότητα», επισήμανε από την πλευρά της η Λιάν Προυπς (Leanne Proops), ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology, μπορούν να βοηθήσουν στη σχέση του ανθρώπου με το άλογα και στην αποφυγή επιθετικής συμπεριφοράς από το ζώο.

Πηγή: Independent / Εικόνες Pexels / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.