ΖΩΗ

Ο «Σιδηρόδρομος του Θανάτου»!

Ένα παράλογο έργο που κόστισε τη ζωή 300.000 ανθρώπων!

Μια σιδηροδρομική γραμμή στον Αρκτικό Κύκλο, που αποδίδεται σε εμμονή του Στάλιν, καθώς εναντίον της κατασκευής του βρέθηκαν ακόμη και στενοί συνεργάτες του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι λόγοι της διαφωνίας τους ήταν πως δεν εξυπηρετούσε ζωτικές ανάγκες, και η περιοχή στην οποία κατασκευαζόταν, ήταν εντελώς απομονωμένη. Κάποιοι χαρακτήρισαν την κατασκευή ως «εξαιρετικά και σκόπιμα χωρίς νόημα».

Έτσι, έμεινε στην ιστορία ως ο «Σιδηρόδρομος προς το Πουθενά» ή ακόμα χειρότερα ο «Σιδηρόδρομος του Θανάτου», καθώς έχασαν τη ζωή τους 300.000 πολιτικοί κρατούμενοι στα Γκούλαγκ, άνδρες και γυναίκες που εργάζονταν εκεί, σε θερμοκρασίες -50 βαθμών Κελσίου.

Οι σιδηρόδρομος σταμάτησε  μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953, αν και έμεναν μόνο 65 χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί η γραμμή, η οποία θα είχε μήκος 1.263 χιλιόμετρα.

Σήμερα, τα ερείπια από τις σιδηροτροχιές και  οι πεσμένες γέφυρες, αποτελούν ένα ανοιχτό μουσείο μιας σκληρής εποχής για τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και μια τεράστια ανεπίσημη νεκρόπολη με τα θύματα ενός ακραίου έργου που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Αυτό που θεωρήθηκε το πιο ανόητο σχέδιο του Ιωσήφ Στάλιν, το έργο 501 όπως λεγόταν, ξεκίνησε το 1947, για να διασχίζει την τούντρα και να ενώνει την πόλη Σαλεχάρντ (Salekhard) με το μικρό χωριό Ιγκάρκα (Igarka), στον ποταμό Γενισέι (Yenisei). Ο απώτερος στόχος του ήταν να επεκταθεί ο πολικός σιδηρόδρομος.

Καθημερινά εργάζονταν 120.000 κρατούμενοι, και ανά πέντε χιλιόμετρα χρειάζονταν 200 με 1.000 εργάτες. Στα έξι χρόνια κατασκευής χιλιάδες ήταν οι νεκροί από τα εργατικά δυστυχήματα, τις καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες.

Πηγή: Siberian Times / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.