ΕΡΕΥΝΑ

Πλανήτης πιο μαύρος από το κάρβουνο!

Βρέθηκε ότι απορροφά μέχρι και… 99% του φωτός που πέφτει πάνω του.

Εικόνα Pixabay

Ο πλανήτης είναι τόσο σκοτεινός, που οι επιστήμονες χρειάζεται να μαντέψουν τι φαίνεται! Έχει το μέγεθος του Δία και βρίσκεται κάπου 466 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα.

Ονομάζεται «WASP-104b» και σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό arXiv, θεωρείται «πιο μαύρος από τον άνθρακα»!

Ο πιο σκοτεινός πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, είναι ο μαύρος εξωπλανήτης «TrES 2B» ή «Kepler-1b», ο οποίος βρίσκεται περίπου 750 έτη φωτός μακριά και απορροφά περισσότερο από το 99% του φωτός που τον χτυπά.

Ο «WASP-104b» ανήκει στην κατηγορία των εξωπλανητών αερίων που ονομάζεται «Καυτός Δίας». Διαθέτουν τη μάζα τη Δία και είναι πολύ πιο ζεστοί, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στο αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφονται.

Ο «WASP-104b» ολοκληρώνει μία περιστροφή μία φορά κάθε 1,76 ημέρες. Μάλιστα, η μία του όψη είναι πάντρα στραμμένη προς το αστέρι του, με αποτελέσμα η μία πλευρά του να «βιώνει» μόνιμη μέρα και η άλλη, μόνιμη νύχτα!

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Κιλ της Αγγλίας, αξιοποίησαν δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, για να τον ανακαλύψουν. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ο «WASP-104b» διαθέτει μία παχιά και θολή ατμόσφαιρα, πλούσια σε νάτριο και κάλιο, που μπορεί να απορροφήσει πολλά χρώματα στο οπτικό φάσμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πρόκειται για έναν εξωπλανήτη που «καταπίνει» κάπου μεταξύ 97% και 99% του συνόλου του φωτός που πέφτει πάνω του. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να διαθέτει ένα χρώμα, το οποίο από μας δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό λόγω της απόστασης. Κι αυτό μπορεί να είναι ένα μοβ!

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.