ΖΩΗ

Περιστέρια που έβγαζαν φωτογραφίες!

Είναι οι πρόδρομοι των drones!

Περιστέρια που πετούν και βγάζουν φωτογραφίες δεν είναι ένα φανταστικό σενάριο, αλλά πραγματικό γεγονός, και μάλιστα με άδεια ευρεσυτεχνίας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Εμπνευστής της ιδέας και δημιουργός των πρώτων περιστεριών… παπαράτσι, ήταν ο Γερμανός φαρμακοποιός Τζούλιους Νιουμπρόνερ (Julius Neubronner), από το Κρόνμπεργκ (Kronberg), κοντά στη Φρανκφούρτη.

Ο Neubronner χρησιμοποιούσε ταχυδρομικά περιστέρια για να παραδίδει φάρμακα σε ένα σανατόριο κοντά στην πόλη. Ένα από αυτά, όμως, δεν επέστρεψε.

Όταν πέρασαν αρκετές μέρες και το πουλί δεν έδωσε κανένα σημάδι ζωής, αυτός υπέθεσε ότι χάθηκε ότι το σκότωσαν κυνηγοί. Όμως, τον έτρωγε η απορία: Που να είχε πάει, ποιος το τάιζε, αν ζούσε;

Όντας ένας παθιασμένος ερασιτέχνης φωτογράφος, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον Neubronner να σχεδιάσει μια μικροσκοπική ξύλινη φωτογραφική μηχανή την οποία τοποθέτησε με ιμάντα στο στήθος ενός περιστεριού, για να παρακολουθεί πού πήγαινε.

Η μηχανή άνοιγε το κλείστρο της σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα και το φιλμ μπορούσε να τραβήξει μέχρι 30 εικόνες σε μία μόνο πτήση.

Ολόκληρη η κατασκευή δεν ζύγιζε περισσότερο από 75 γραμμάρια, που θεωρείται το μέγιστο φορτίο το οποίο είχαν εκπαιδευτεί να μεταφέρουν τα περιστέρια.

Οι πειραματικές εικόνες ήταν τόσο καλές, ώστε ο Neubronner άρχισε να κατασκευάζει διαφορετικά μοντέλα. Ένα σύστημα, για παράδειγμα, ήταν εφοδιασμένο με δύο φακούς που έδειχναν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Ένα άλλο έπαιρνε στερεοσκοπικές εικόνες. Τελικά, ο Neubronner υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αρχικά, το αίτημα του απορρίφθηκε με το αιτιολογικό πώς ήταν αδύνατο να τραβούν φωτογραφίες τα περιστέρια.

Αλλά όταν παρουσίασε τις φωτογραφίες των περιστεριών του, του χορηγήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1908.

Η τεχνολογία αυτή σύντομα προσαρμόστηκε για χρήση κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την ύπαρξη αεροσκαφών παρακολούθησης. Τα περιστέρια τραβούσαν λιγότερη προσοχή, μπορούσαν να φωτογραφίζουν τις θέσεις του εχθρού από χαμηλότερο ύψος και δεν απειλούνταν από εκρήξεις ή πυρά στα πεδία των μαχών.

Βελτιωμένη εκδοχή των περιστεριών-φωτογράφων εφαρμόστηκε και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο γερμανικός στρατός ανέπτυξε μια κάμερα ικανή να παίρνει 200 ​​φωτογραφίες ανά πτήση.

Οι Γάλλοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι είχαν και αυτοί αναπτύξει κάμερες για περιστέρια, που πετούσαν πίσω από εχθρικές γραμμές.

Την ίδια εποχή ο Ελβετός φωτογράφος και κατασκευαστής ρολογιών Κριστιάν Άντριαν Μίτσελ (Christian Adrian Michel) τελειοποίησε μια πανοραμική κάμερα και ένα βελτιωμένο μηχανισμό για τον έλεγχο του κλείστρου.

Η περιστροφική φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν η CIA ανέπτυξε μια φωτογραφική μηχανή με μπαταρίες, αν και οι λεπτομέρειες της λειτουργίας αυτής της κάμερας εξακολουθούν να παραμένουν μυστικές.

Σήμερα, η αεροφωτογραφία έχει αντικατασταθεί από αεροσκάφη, δορυφόρους και, πιο πρόσφατα, από drones. Αλλά η κληρονομιά της περιστροφικής φωτογραφίας του Julius Neubronner ζει μέσα από τις εικόνες του, οι οποίες είναι οι πρώτες αεροφωτογραφίες, χωρίς την παρουσία ανθρώπου.

Όσο για το περιστέρι που χάθηκε, και ήταν η αιτία για την εφεύρεση του Neubronner, αυτό επέστρεψε μετά από ένα μήνα. Είχε πετάξει στο Βισμπάντεν, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, και το φρόντιζε ένας σεφ εστιατορίου.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.